Головна Новини Суспільство події Блокування КПВВ на Донбасі: коли відновиться нормальна робота пунктів пропуску
commentss НОВИНИ Всі новини

Блокування КПВВ на Донбасі: коли відновиться нормальна робота пунктів пропуску

Експерти пояснили, від чого залежить відновлення роботи КПВВ на лінії розмежування

23 вересня 2020, 12:52
Поділіться публікацією:

В ООН назвали дискримінаційною вимогу встановити мобільний додаток "Дій вдома" для осіб, що в'їжджають на підконтрольну уряду територію України через КПВВ на Донбасі. Розкритикували й окупаційну владу, яка фактично "заморозила" перетин лінії розмежування. "Коментарі" поцікавилися в експертів, коли можливе (і чи можливе) відновлення нормального функціонування донбаських пунктів пропуску.

Блокування КПВВ на Донбасі: коли відновиться нормальна робота пунктів пропуску

"Відновлення нормального режиму, швидше за все, не буде вже ніколи"

Глава Центру дослідження соціальних перспектив Донбасу, один з учасників політичної підгрупи перемовників у Мінську Сергій Гармаш називає рішення про блокування КПВВ з окупованого боку — чисто політичним.

"З COVID-19, як це намагаються показати, воно ніяк не пов'язане, — підкреслює експерт. — Тому відновлення нормального режиму, швидше за все, не буде вже ніколи".

Щодо обов'язкового встановлення додатка "Дій вдома" для перетину КПВВ на підконтрольній частині Донбасу у Сергія Гармаша є питання.

"В Україні є "червоні" регіони і міста. Виїжджаючи з них, люди повинні встановлювати "Дію"? Ні. А чим ОРДЛО цьому сенсі відрізняється від інших? Звичайно, це дискримінація", — резюмує експерт.

"Між тим, у нас назріває гуманітарна катастрофа"

Юрист-аналітик ГО "Донбас СОС" Михайло Фоменко підкреслює, що на лінії розмежування, як мінімум з Донецьком, існують набагато більші проблеми з пропуском — саме з боку незаконних формувань. І це значно ускладнює переміщення через лінію розмежування.

"На мою думку, "Дію" залишать. Як мінімум на найближчий час, — говорить експерт. — Влада не була готова піти на цей крок і при набагато меншій кількості захворілих... Попереду — похолодання і очікуваний пік захворюваності. Тим часом у нас назріває гуманітарна катастрофа... Нагадаю, що велика кількість людей вже більше пів року позбавлені можливості отримувати кошти для існування через складнощі з переміщенням через лінію розмежування. Так чи інакше, це питання доведеться вирішувати".

Михайло Фоменко відзначає, що з початку карантину пропонувався ряд варіантів вирішення основних гуманітарних проблем. Це і скасування "Дії", і ряд змін в законодавство щодо захисту прав громадян на час карантину, і облаштування сервісних центрів на КПВВ, щоб люди могли отримати належні їм виплати і повернутися без тривалої процедури самоізоляції.

"Навіть застосування "Дії" можна вважати виправданим, якби воно обмежилося деяким проміжком часу і супроводжувалося іншими заходами. Але крім деяких змін в законодавство (далеко не всіх необхідних), нічого цього зроблено не було. Що виглядає непривабливо, в тому числі для західних партнерів України, і ставить багато питань про дійсне бажання і здатність нинішньої влади вирішувати проблеми громадян на тимчасово окупованій території", — вважає аналітик.

Тим часом проблеми накопичуються. Наприклад — термін дії карток Ощадбанку, які закінчилися у багатьох пенсіонерів — жителів тимчасово окупованих територій — за час карантину.

"Ощадбанк продовжив їхню дію до жовтня. Але це в останній раз. Більше їх продовжувати не можна, — зазначає Михайло Фоменко. — Як після цього будуть поводитись державні органи, в тому числі Пенсійний фонд — незрозуміло".

"Відкриття КПВВ і вільне переміщення громадян залежить від двох невідомих"

Історик, політолог, правозахисник В'ячеслав Ліхачов впевнений: "Ніхто зараз не може сказати, коли режим перетину контактної лінії повернеться до нормального. Якщо, звичайно, вважати "нормою" той жах, до якого всі звикли станом на початок весни. Відкриття КПВВ і вільне переміщення громадян залежить від двох невідомих, передбачити поведінку яких неможливо".

По-перше, зазначає експерт, все-таки є деяка об'єктивна складова щодо обмежувальних заходів — епідемія.

"Поки єдине, що можна впевнено стверджувати про характер її розвитку — це те, що протягом останнього пів року її масштаби на підконтрольній українському уряду території неухильно і стабільно збільшуються. Це дає деяку формальну підставу окупаційній адміністрації не поспішати з відкриттям де-факто "кордону". З іншого боку, немає ніяких незалежних джерел, що заслуговують на довіру, про характер і масштаб епідемії на непідконтрольній території. І це пояснює відсутність ентузіазму української сторони з приводу відновлення роботи КПВВ в штатному режимі", — пояснює В'ячеслав Ліхачов.

Другим фактором він називає інструментальне використання питання про перетин лінії зіткнення в політичних цілях у т.зв. "переговорному процесі".

"Цілком очевидно, наприклад, що закриття КПВВ влітку було для де-факто влади окупованих територій приводом не допустити вступу до українських ВНЗ випускників з Донецька і Луганська, — говорить експерт. — Тепер не відкриття нових пропускних пунктів, а повернення до нормального режиму функціонування наявних є предметом для домовленостей, "поступкою", якою окупаційна влада може намагатися торгуватися".

Сама де-факто адміністрація окупованих територій при цьому стоїть перед дилемою, вважає В'ячеслав Ліхачов.

"З одного боку, вона зацікавлена в тому, щоб всі зв'язки населення підконтрольних їй районів Донецької та Луганської областей з підконтрольною українському уряду територією були зведені до мінімуму. Або розірвані зовсім, — каже експерт. — З іншого — це означало б як мінімум неможливість отримувати жителями ОРДЛО українських пенсій. Окупаційна адміністрація воліє поділяти фінансове навантаження на пенсіонерів з українським бюджетом, щоб уникнути викликаної економічною ситуацією зайвої соціальної напруги і масового невдоволення".

На думку політолога, в доступній для огляду перспективі видається, що це — єдиний фактор, який може рано чи пізно змусити де-факто адміністрацію окупованих територій пом'якшити обмеження на перетину лінії зіткнення.

Нагадаємо, експерти розповіли, що потрібно зробити, щоб просунутися в переговорах щодо Донбасу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини