Головна Новини Суспільство події Блокування КПВВ і взяття спостерігачів ОБСЄ в заручники: що коється в ОРДЛО
commentss НОВИНИ Всі новини

Блокування КПВВ і взяття спостерігачів ОБСЄ в заручники: що коється в ОРДЛО

Бойовики заблокували роботу СММ ОБСЄ на Донбасі

18 жовтня 2021, 20:02 comments1350
Поділіться публікацією:

Окупанти фактично заблокували нормальне пересування через контрольні пункти в'їзду-виїзду (КПВВ) на Донбасі. Спеціальну моніторингову місію (СММ) ОБСЄ вигнали спершу з російсько-українського кордону, а тепер заблокували її роботу в ОРДЛО. Експерти проаналізували, що відбувається для порталу "Коментарі".

Блокування КПВВ і взяття спостерігачів ОБСЄ в заручники: що коється в ОРДЛО

КПВВ. Фото з відкритих джерел

РФ використовує ситуацію з блокуванням роботи моніторингової місії з метою суб'єктивізація окупаційних адміністрацій т.зв. "ДНР" і "ЛНР"

Політолог, експерт Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник зазначає, що не вперше роботу СММ ОБСЄ блокують на окупованій частині Донецької та Луганської областей. І не вперше суб'єктом цього виступає окупаційна адміністрація — або "ДНР", або "ЛНР".

"Якщо подивитися архіви новин, як правило, блокування роботи спостерігачів (недопуск на ті чи інші об'єкти, в ті чи інші населені пункти і так далі) відбувається саме з боку окупаційних адміністрацій. Тому що РФ, яка їх контролює, елементарно не може відзвітувати, що відвела важке озброєння, займається розмінуванням (а не навпаки), гарантує право на гуманне поводження з нашими військовополоненими і цивільними заручниками. Більш того, місія ОБСЄ за рідкісним винятком не має допуску до будь-яких установ пенітенціарної системи в ОРДЛО", — акцентує експерт.

Крім того, продовжує він, РФ використовує ситуацію з блокуванням роботи моніторингової місії з метою суб'єктивізація окупаційних адміністрацій т.зв. "ДНР" і "ЛНР".

"Відбувається своєрідна ланцюгова реакція, — пояснює Микола Мельник. — Після чергових перешкод її роботі, СММ ОБСЄ піднімає питання про недопуск. Представники РФ розповідають, що не мають відношення до того, що відбувається. Мовляв, ідіть домовляйтеся з "владою" ОРДЛО. І СММ йде домовлятися, йде на прямий діалог. Тому що в місії ставлять питання миру і безпеки набагато вище дипломатичних умовностей ".

Тобто, резюмує експерт, РФ вирішує таким чином два завдання. По-перше, зриває невиконання Мінських угод і Паризького комюніке. По-друге, постійно провокує міжнародне співтовариство на суб'єктивізація т.зв. "ДНР" і "ЛНР" як сил, які можуть вплинути на рішення тих чи інших проблем.

Персонал СММ став заручниками на тимчасово окупованій території Донецької області

Юрист-аналітик ГО "Донбас СОС" Михайло Фоменко очікує, що блокування роботи СММ спричинить за собою збільшення кількості випадків порушення режиму тиші. І, на жаль, кількості руйнувань і жертв. Адже присутність СММ ОБСЄ саме по собі є стримуючим фактором для обстрілів.

"Фактично, на даний момент персонал СММ став заручниками на тимчасово окупованій території Донецької області, — зазначає експерт. — До речі, на території Луганської області, де і відбулося захоплення озброєної людини на лінії розмежування, через що стався конфлікт в Горлівці з представниками СММ, таких дій не спостерігається".

У цих умовах, вважає Михайло Фоменко, вирішення проблеми з пропуском через КПВВ з боку т.зв. "Народних республік", відсувається ще далі.

Також читайте на порталі "Коментарі" — місія ОБСЄ припинила свою місію на Донбасі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини