Головна Новини Суспільство події Бізнесмен, якого повязують із Росією, намагається відсудити у Києва 4 млрд грн
commentss НОВИНИ Всі новини

Бізнесмен, якого повязують із Росією, намагається відсудити у Києва 4 млрд грн

Активісти та правозахисники обурені тим, що бізнесмен російсько-грузинського походження Тамаз Сомхішвілі, намагається відсудити у КМДА близько 4 млрд грн

21 листопада 2022, 15:54 comments1077
Поділіться публікацією:

Компанія "Київ Термінал", бенефіціаром якої є бізнесмен російсько-грузинського походження (нині громадянин Великобританії) Тамаз Сомхішвілі, намагається відсудити у КМДА близько 4 млрд грн. Активісти повідомляють, що співробітник СБУ, який вів слідчі дії щодо цієї справи, був вбитий. Як інформує видання "Коментарі", про це йдеться у статі "Українських новин" напередодні судового засідання.

Бізнесмен, якого повязують із Росією, намагається відсудити у Києва 4 млрд грн

Тамаз Сомхішвілі. Фото: з відкритих джерел

Як повідомляє видання, у 2007 році маловідома компанія "Київ Термінал", бенефіціаром якої є російсько-грузинський бізнесмен Тамаз Сомхішвілі, виграла конкурс КМДА на реконструкцію Харківської площі, але так і не почала робіт, натомість стала вимагати компенсацію "за збитки та втрачену вигоду".

"На той час я був заступником головного архітектора міста Києва. Можу підтвердити: не було ні бухгалтерських, ні юридичних документів, ні будь-яких рішень між компанією "Київ Термінал" та Київрадою. Це чистої води афера. Навіть проект будівництва транспортної розв'язки не було розроблено та затверджено", — розповів виданню експерт з містобудування Віктор Глеба.

За словами Віктора Глеби, інвестиційна угода була розірвана у зв'язку з порушенням закону, підробкою підписів та неправдивою інформацією. У свою чергу, як наголошує екс-чиновник, оренда землі з підробкою документів та свідомо неправдивою інформацією скасована, дозвіл на будівництво чи реконструкцію не було видано.

У 2013 році інвестиційний договір за згодою обох сторін був розірваний. Але наприкінці 2018 року, коли вже давно минув термін давності оскарження цього рішення, компанія "Київ Термінал" звернулася до Господарського суду міста Києва з позовом до київської влади на загальну суму $100 млн. Господарський суд частково задовольнив вимоги позивача, апеляційна інстанція – відмовила, але Верховний суд повернув розгляд справи в апеляцію.

Активісти та правозахисники обурені самим фактом продовження судового розгляду, зазначаючи, що з урахуванням біографії бенефіціара "Київ Термінал" його діяльність на території України під час війни з росією давно має бути припинена правоохоронними органами.

"Сомхішвілі, відомий у певних колах як "Тамаз Тобольський", закінчив фізмат у Тобольську, здобув фінансову освіту в Тюмені та є одним із співзасновників АНО "Тенісний клуб "Лукойл". "Київ Термінал" — це не просто мафія, а російська мафія. Це грузинський злодій у законі, який зараз заправляє російські танки. Я особисто писав заяву до СБУ. Співробітника служби, який вів слідчі дії, вбито. Цим питанням має займатись СБУ, це питання національної безпеки", — цитують "Українські новини" Віктора Глебу.

Київські активісти також вважають, що є всі ознаки диверсії та гібридної війни рф проти України.

"На мій погляд, даний судовий процес є нічим іншим, як гібридною спецоперацією російських спецслужб, адже відбувається він тоді, коли кожна гривня важлива, у місті перебої з електроенергією, і невідомо коли може статися наступний ракетно-дроновий удар, який завдасть столиці нових збитків", — коментує виданню блогер та медіааналітик Назар Приходько.

Правозахисники закликають внести Тамаза Сомхішвілі до списку санкцій та заарештувати його майно в Україні.

"Якщо судді ухвалять рішення на користь російського олігарха, це не просто зрада. Це ще й спосіб загнати кожного киянина у борги, адже саме нам потрібно ці кошти віддавати. Я думаю, що буде дуже багато охочих киян, які спитають кожного суддю, якою юридичною аргументацією вони керувалися при ухваленні такого зрадництва. А ще хотілося б, щоби СБУ докладніше придивилася до колегії суддів Верховного суду, які ухвалили рішення на користь росіянина. Сомхішвілі був гендиректором і є акціонером російського "Лукойлу". Гей, РНБО! Чому Сомхішвілі досі не під санкціями?" – розповів виданню правозахисник Олександр Аронець.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини