Головна Новини Суспільство події Безпрецедентна підтримка ЗСУ та прозріння Заходу: як змінила світ війна в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Безпрецедентна підтримка ЗСУ та прозріння Заходу: як змінила світ війна в Україні

Експерти розповіли за рахунок чого Україні вдається вже восьму добу давати відсіч російським окупантам

3 березня 2022, 13:30 comments1190
Поділіться публікацією:

Восьму добу Україна дає відсіч російським окупантам. І восьму добу видання "Коментарі" веде свою – інформаційну – боротьбу з агресором. Продовжуючи забезпечувати читачів достовірною інформацією та експертними думками. Пропонуємо чергову аналітику за підсумками восьмої доби відкритого вторгнення РФ в Україну.

Безпрецедентна підтримка ЗСУ та прозріння Заходу: як змінила світ війна в Україні

ЗСУ. Фото: ua.depositphotos.com

Все, що відбувається, явно стало сюрпризом не тільки для Росії, але і для Заходу

Директор Українського інституту політики Руслан Бортник розмірковує так:

"Тиждень російського вторгнення показав, що в Україні сформувалася політична нація. Так, близько мільйону українців виїхало за кордон. Середній клас, аполітична молодь. Діти, жінки. Але загалом ми спостерігаємо справжній вибух соціальної солідарності. Величезна кількість людей записалася у територіальну оборону, збройні сили України. Багато хто став волонтерами. Відбувся вибух соціальної солідарності, який поєднує всі верстви населення".

Експерт зазначає, що ЗСУ і так мали величезну підтримку, але зараз вона стала просто тотальною. Також ми бачимо стрімке зростання підтримки влади загалом та президента зокрема.

"Все, що відбувається, явно стало сюрпризом не тільки для Росії, а й для Заходу. Адже наші міжнародні партнери відводили Україні 4-5 днів у разі повномасштабного російського вторгнення. А потім наша країна, на думку зарубіжних аналітиків, упала б. Капітулювала. Ніхто не очікував такого рівня спротиву. Причому воно показало не лише силу духу українського народу, а й слабкість російської армії. Зіткнувшись із настільки жорстоким опором "братського народу", агресор зазнає поразки за поразкою. По суті Росія вже програла. Можливо, наразі вже формується нова українська політична нація. Щось таке, чого раніше не було”, – каже Руслан Бортник.

Поки що, продовжує він, можна констатувати, що бліцкригу, "спецоперації" – не вийшло. Це саме війна – і вона набуває все більш тотальних та фронтальних форм.

"Відповідно, цілі сторін можуть змінюватись, – припускає експерт. – Росія може від ідеї спецоперації, підштовхуючи українську владу до капітуляції, перейти до ідеї окупації територій. Або до створення там деяких квазірежимів. Але навряд чи вони протримаються довго. Тим більше, що відбувається консолідація величезного антиросійського фронту, який виходить далеко за межі тих, хто раніше вводив санкції проти РФ. Понад 20 країн допомагають сьогодні Україні у військовому плані. Понад 60 надають різного роду фінансову та гуманітарну допомогу. 140 підтримали антиросійську резолюцію Генасамблеї ООН".

Євросоюз став дивитись на Україну не через призму врахування російських інтересів. Там усвідомили, що Україна – фактично щит безпеки ЄС

На думку аналітика Українського незалежного центру політичних досліджень Юлії Тищенко, головні висновки після початку відкритої фази російсько-української війни полягають у зовнішніх, безпечних внутрішніх складових.

"Агресія триває тиждень, бліцкригу у російських окупантів не вийшло. Війна не стала для російських військових "легкою прогулянкою", вони мають величезні втрати, які офіційно не зізнаються. Змінилася їхня тактика, масово скоюються військові злочини щодо мирного цивільного населення. Обстріли мирних українських міст, жінок та дітей, громадянської інфраструктури. Злочини проти людяності скоюються на наших очах, – наголошує аналітик. – Росія фактично веде війну на наше знищення, адже взагалі заперечується наше право на ідентичність, існування".

Юлія Тищенко також зазначає, що РФ все більше формує залізну завісу, прямує до повної ізоляції, інформаційного обмеження, терору та контролю за населенням. Це, вважає аналітик, схоже на тоталітарний режим часів 30-х років минулого століття в СРСР. Крім того, РФ здійснює інформаційну агресію, поширює фейки та намагається сіяти паніку.

"Світ одноголосний у засудженні російської агресії, – продовжує експерт. – Проводяться безпрецедентні акції підтримки України, запроваджуються глибокі солідарні санкції. Нам допомагають фінансово зброєю для оборони. Але для серйозного впливу санкцій на РФ потрібен час. І сьогодні саме час та мужність українців – найважливіший ресурс у протистоянні".

Аналітик нагадує, що вже підтверджено європейську перспективу України. І це є значним безпрецедентним політичним кроком.

"Євросоюз став дивитись на Україну не через призму врахування російських інтересів. Там усвідомили, що Україна є фактично щитом безпеки ЄС. Його допомагають утримати, але боротися за нас не будуть, – наголошує Юлія Тищенко. – ЄС відчуває загрозу безпеці. Економічна та енергетична співпраця з агресором заморожена".

Українське суспільство, наголошує експерт, мобілізоване як ніколи. Де-не-де вільних місць у теробороні менше, ніж бажаючих туди приєднатися.

"Відбувається зосередження на гуманітарній складовій – допомоги нужденним. Саме сьогодні формується українська політична нація – через біль, жертви, мобілізацію суспільства", – констатує Юлія Тищенко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — захоплений у полон російський майор розкрив плани Путіна щодо окупації України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини