Головна Новини Суспільство події Без імперії: українці обрали нову назву для залізниці
commentss НОВИНИ Всі новини

Без імперії: українці обрали нову назву для залізниці

В Уряді кажуть про "залізну українізацію"

10 березня 2023, 10:35 comments1327
Поділіться публікацією:

Південно-Західна залізниця, чия назва походить з часів Російської імперії, змінить свою назву. Новий варіант назви обрали українці в застосунку "Дія" — Центральна залізниця. За цей варіант віддали свої голоси понад 400 тисяч учасників опитування. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на віце-прем'єр-міністра Михайла Федорова.

Без імперії: українці обрали нову назву для залізниці

Ця назва походить ще з імперських часів

"Продовжуємо залізну українізацію. Південно-Західну та Південну гілки Укрзалізниці назвали ще за географічною прив'язкою до російської імперії, — написав в своєму телеграм-каналі Федоров. — Хоча територіально вони розташовані в інших регіонах. Тому це точно треба змінювати. Ви вже обрали в Дії нову назву для Південно-Західної залізниці. Проголосували 1,1 млн українців. З них — понад 417,2 тисяч за варіант Центральна залізниця".

Наступний крок, що пропонують в Уряді, обрання нової назви для Південної залізниці:

"Тепер час розібратися з Південною залізницею. Заходьте в Дію та обирайте нову назву. Там є 4 варіанти. Опитування триватиме до 17 березня. Дякую всім. Кожен ваш голос в Дії — цеглинка у розбудову електронної демократії", — написав Федоров.

Ці назви виникли через таке розташування підприємств у колишніх Російській імперії та СРСР. Після здобуття Незалежності України та встановленням державного кордону України ці назви перестали відповідати дійсному розташуванню підприємств. Існування на території незалежної України державних підприємств з імперськими назвами є неприйнятним та потребувало виправлення. Між тим назви інших регіональних філій "Укрзалізниці" походять або від назв міст, які є центрами цих філій (Одеська, Львівська, Донецька), або від розташування на території сучасної України (Придніпровська).

Колишня Південно-Західна залізнииця (ПЗЗ) — одна з найстаріших залізниць України. Управління колишньої Південно-Західної залізниці розташоване в Києві. Залізниця знаходиться переважно на території Київської, Вінницької, Житомирської, Чернігівської, Хмельницької та частково в районах Сумської, Рівненської, Чернівецької, Черкаської, Полтавської та Тернопільської областей. Райони, що обслуговує залізниця, розташовані в межах поліської і лісостепової зон України. У районі розташування залізниці проживає понад 11 млн осіб.

Тим часом, російська телеведуча розповіла, як в Україні їй пропонували "відро кокаїну", а український режисер обдурив Мінкульт та поїхав до Росії.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини