Головна Новини Суспільство події Бджоляр пояснив, чому в Україні скоротився збір меду на 40-50%
commentss НОВИНИ Всі новини

Бджоляр пояснив, чому в Україні скоротився збір меду на 40-50%

Через погодні умови збір акацієвого меду в Україні скоротився майже на 40%, липового - майже на 50%

19 серпня 2021, 15:15
Поділіться публікацією:

У цьому році в Україні недобір меду. Через складні погодні умови майже вдвічі скоротився збір меду з акації — до 40%, а через спеку 30- 35 градусів недобір меду з липи — 50%. Про це повідомив Валерій Курейко, бджоляр, засновник ТМ "Знатний Мед", передає Укрінформ.

Бджоляр пояснив, чому в Україні скоротився збір меду на 40-50%

Збір меду. Фото з відкритих джерел

За його словами, в цих умовах бджолярі зазвичай сподівалися на ключову медоносну культуру — соняшник, але з ним теж виникли проблеми.

"Соняшник виділяє нектар при відносній вологості повітря понад 45-50%, що спостерігалося тільки рано вранці та ввечері. Тому бджоли працювали з нектаром не 10-12 годин, а від сили 4-5 годин за світловий день, що скоротило медозбір мінімум на 30%", — говорить бджоляр.

Ще однією причиною недобору меду є те, що на більшій території України посадили гібриди соняшнику, які цвітуть всього 5-7 днів, тоді як звичайний період цвітіння соняшнику становить 3-4 тижні. Тому період медозбору істотно не дотягує.

Аномальна погода в Україні, схоже, скоро стане нормою. Як бджоли будуть справлятися в нових умовах, поки ніхто не може припустити. Багато хто сподівається, що погода повернеться в норму, але ніхто точно не може знати, може, це наша нова реальність.

Раніше портал "Коментарі" писав, що дешевшати не буде: скільки доведеться заплатити за кілограм меду. У 2021 році медова продукція значно подорожчала. У порівнянні з минулим сезоном ціни піднялися на 50-100 грн/кг.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що стали відомі країни-лідери з експорту медової продукції. На якому місці в першій п'ятірці цих держав опинилася Україна, читайте в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про три корисні властивості звичайного меду.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини