Головна Новини Суспільство події Байден кличе РФ та Ко на ядерні переговори: що за цим стоїть і до чого може призвести
commentss НОВИНИ Всі новини

Байден кличе РФ та Ко на ядерні переговори: що за цим стоїть і до чого може призвести

Риторика щодо застосування ядерної зброї останнім часом набула небачених раніше масштабів

сьогодні, 16:37
Поділіться публікацією:

Білий дім опублікував повідомлення про те, що президент Джо Байден заявив, що США готові до переговорів із РФ, Китаєм та КНДР для зменшення ядерної загрози. Американський лідер підкреслив, що зменшення ядерної загрози "важливо незважаючи на небезпеку сучасного світу, а не саме через неї". Як розуміти дану заяву Вашингтону? Що вона може означати в контексті війни в Україні? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Байден кличе РФ та Ко на ядерні переговори: що за цим стоїть і до чого може призвести

Джо Байден. Фото: з відкритих джерел

Заява Байдена підкріплена декількома факторами

Політолог, кандидат філософських наук Олександра Решмеділова зазначила, заява, яку опублікували на сайті Білого дому від імені Джо Байдена і яка була адресована цьогорічним номінантам на Нобелівську премію миру з Японії стосувалося ядерної безпеки. 

Експерт акцентувала, що для Японії денукуляризація і ядерна безпека – це дуже чутлива тема, яка постійно артикулюється особливо в двосторонніх взаємовідносинах Сполучені Штати-Японія, але, більше того, сам майданчик Нобелівської премії миру направлений на те, щоб стабілізувати світ і забезпечити мир і стабільність. 

"Заява Байдена підкріплена декількома факторами. Перший – на кінець вересня пролунали заяви з боку РФ і Путіна щодо застосування ядерної зброї і це багатьох наштовхнуло на думку, що є посилена небезпека застосування такої зброї, особливо, якщо в Кремлі будуть вважати, що є якісь загрози для Росії і Білорусі з боку навіть неядерних держав, але за їх сприяння і допомоги. Мовляв, в такому разі може бути відповідь. Другий фактор – нещодавно "Financials Times" опублікувало статтю про те, що відбуваються військові навчання із застосуванням кораблів, на борту яких є ядерні боєголовки. Це говорить про те, що певні відпрацювання продовжуються. І таким чином можна розцінювати заяву Байдена, яка адресована не тільки до Росії, а й до її союзників КНДР та Китаю, як таку, що покликана нагадати про стримування", – зазначила Олександра Решмеділова.

За її словами, з іншої сторони постійні заяви МАГАТЕ говорять нам про те, що загрози за рахунок використання ядерного шантажу можуть бути не тільки через пряме використання ядерної зброї, а й через захоплення таких об'єктів як Запорізька АЕС. 

"Таким чином колективна безпека світу залежить від рішень геополітичних гравців. Тому переговори в цьому напрямку важливі. Я впевнена, що тема денукуляризації і стабільності в світі буде порушена також перед такими країнами, як Іран та інші, які можуть погрожувати застосуванням ядерної зброї. Щодо того, коли власне розпочнуться ці перемовини чи вони вже можливо ведуться, то з цієї заяви, яку оприлюднив Білий дім, поки неясно, але пропозиції до певних перемовин і стабілізації ситуації в світі явно є", – підсумувала експерт.

Це не більше поки, ніж загальна заява

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович так прокоментував ситуацію:

"Заява Байдена прозвучала виключно в контексті ядерної загрози і питань, які пов'язані з ядерним роззброєнням. Плюс момент, який був обраний, присвячений якраз врученню Нобелівської премії миру і він так чи інакше стосувався, як ми знаємо, питань пов'язаних з ядерною безпекою або небезпекою. Так що в цьому контексті Сполучені Штати повернулися до своєї звичної риторики і до своєї звичної позиції з якою вони, до речі, виступали завжди. Ця позиція полягала в тому, що треба регулярно вести певні перемовини щодо скорочення ядерних озброєнь, які є в світі і щодо кращої безпеки зберігання ядерної зброї і щодо упередження появи в тому числі нових країн, які будуть мати цю ядерну зброю і які будуть її використовувати без належного контролю з боку всього світу". 

Щодо того, чи можна розглядати зазначене питання через призму наближення миру в Україні, то, на думку експерта, скоріше ні, ніж так. 

"Єдиний плюс тут в тому, що, якщо відновляться контакти між Сполученими Штатами і Росією хоча б по ядерній проблематиці, можливо, вони краще і швидше зможуть комунікувати, в тому числі, в контексті російсько-української війни. Але треба чітко розуміти, що, зазначені в цих перемовинах країни, в першу чергу Росія, Північна Корея, ніколи не хотіли, як мінімум останнім часом, йти на ці перемовини, які передбачають якесь обмеження ядерних арсеналів або якісь додаткові перевірки. Просто через те, що ця історія з погляду на їхнє бачення їм є невигідною", – говорить Ігор Рейтерович. 

Що ж стосується Китаю, то, за словами експерта, Пекін завжди готовий до подібних перемовин, але китайці ще пару років назад висунули одну попередню умову, яка абсолютно є неприйнятна що для Сполучених Штатів, що, наприклад, для тієї ж Росії. Вони пропонували скоротити ядерні арсенали до тієї кількості ракет, які є на сьогоднішній день у Китаю, а Китай більше ніж в шість разів відстає від Росії і від Сполучених Штатів окремо, тобто навіть не разом узятих.

"Так що цьому контексті це не більше поки, ніж така загальна заява, яка потенційно може повернути процес перемовин по ядерній проблематиці, але це точно вже буде не за Адміністрації Байдена. І, з великою ймовірністю, це навряд чи відбудеться в найближчий час, оскільки представники так званої "осі зла" просто не зацікавлені в цих перемовинах, бо для них ядерна зброя – це певний фактор шантажу і фактор стримування в їхньому розумінні", – констатував керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у НАТО покажуть Путіну, що чекає на РФ, у разі ядерної ескалації.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/

Новини