Головна Новини Суспільство події Батьківщина-мати і пам'ятник Щорсу: чи слід декоммунізувати ці об'єкти
commentss НОВИНИ Всі новини

Батьківщина-мати і пам'ятник Щорсу: чи слід декоммунізувати ці об'єкти

Названо три головні претенденти на декомунізацію в Києві

10 травня 2021, 18:50
Поділіться публікацією:

Шість років тому в Україні почала декомунізація. На цей час в Києві вона не торкнулася монумента Батьківщина-мати і моста Патона, де залишаються радянські герби і символіка, а також — пам'ятника командиру дивізії червоноармійців Миколі Щорсу, який воював проти УНР, про що розповів директор Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович.

Батьківщина-мати і пам'ятник Щорсу: чи слід декоммунізувати ці об'єкти

Батьківщина-мати (фото з відкритих джерел)

Чи слід декоммунізувати ці об'єкти? Як оцінюєте взагалі підсумки декомунізації?

З цими питаннями порталу "Коментарі" допомогли розібратися експерти.

Політолог, генеральний директор Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник вважає, що процес декомунізації відбувається в Україні досить спонтанно. Багато населених пунктів досі не перейменовані, велика кількість пам'яток і барельєфів знаходяться на своїх місцях.

"У Харкові, наприклад, чимало вулиць названі на честь діячів радянського періоду. Хоч, згідно з чинним законодавством, повинні бути перейменовані. Можна згадати і місто Червоноград на Львівщині. І ряд інших прикладів. Добре, що процес декомунізації було розпочато. Але погано, що він поки що не завершений і ми досі ведемо дискусії з цього приводу", — підкреслює Микола Мельник.

Коментуючи ситуацію з символами радянського часу в Києві, політолог зазначив, що з пам'ятником Батьківщини-Матері влада, схоже, нічого не збирається робити, тому що він має велике сакральне значення для значної частини населення України. А ось пам'ятник Щорсу, на думку експерта, рано чи пізно знесуть.

"Або, наприклад, замінять голову Щорса на голову Петлюри. І скажуть, що це спочатку був саме монумент голови Директорії Української народної республіки", — зазначає Микола Мельник.

Він акцентує, що декомунізація — це, перш за все, боротьба смислів. Коли руйнуються старі — і на їх місце приходять нові.

"Але, на жаль, в Україні ми бачимо лише знищення старих смислів без створення нових. А без цього націю не побудуєш, — упевнений експерт. — Так що можна говорити лише про формальні наслідки декомунізації. Перейменування значної кількості населених пунктів, вулиць, але без створення нових смислів. Чому? Тому що сам процес декомунізації повинен проходити паралельно з реформами системи освіти, історії в той числі. З реформою суспільства. Розуміємо, що відбувається процес деколонізації. Розуміємо ролі Російської, Австро-Угорської, Османської імперії в нашій історії. Без цього глобального процесу нових смислів ми не створимо".

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко запевняє, що ніякої декомунізації шість років тому в Україні не почалося. І в Києві — зокрема.

"Що почалося, так це знищення пам'ятників радянської архітектури, — пояснює свою думку експерт. — Свого часу більшовики робили те ж саме, знищуючи пам'ятники попередніх епох. Боротися зі спадщиною Радянського Союзу за допомогою більшовицьких методів — самий чудовий приклад того, що за останні сто років нічого не змінилося. Хоча, чесно кажучи, дивно, що у нас почали боротися саме з пам'ятниками і топонімами. Можна було б знищити все гідро- і атомні електростанції, які дісталися нам у спадок від Радянського Союзу. Але оскільки за час незалежності нічого подібного не було створено, їх залишили".

Точно так же, вважає Юрій Гаврилечко, можна було декоммунізіровать труби, по яких тече гаряча вода. І каналізацію. Адже практично всі вони були створені за радянських часів.

"А ще нашому парламенту можна було б переїхати в якийсь сарай або мазанку, оскільки будівля, де зараз засідає Верховна Рада, теж було створено в радянську епоху, — продовжує експерт. — Загалом, все, як завжди. Вандали руйнують пам'ятники попередньої цивілізації. З декомунізацією це жодним чином не пов'язано. Тим більше, що ніхто не розуміє, що таке деокоммунізація, хоча б тому, що ніхто не має уявлення — що таке комунізм".

Нагадаємо, харківська міська рада прийняла рішення про чергове перейменування проспекту Петра Григоренка — знову в честь маршала Жукова (Георгій Жуков — радянський полководець, Маршал Радянського Союзу).



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини