Головна Новини Суспільство події Астрономічні явища в 2022 році: коли можна буде побачити повний місяць, сонячні затемнення й метеорний дощ
commentss НОВИНИ Всі новини

Астрономічні явища в 2022 році: коли можна буде побачити повний місяць, сонячні затемнення й метеорний дощ

Головні космічні події 2022 року

3 січня 2022, 12:30
Поділіться публікацією:

Повні місячні затемнення, безліч метеорних потоків і супермісяців освітлять небо в 2022 році. Новий рік неодмінно порадує любителів неба багатьма небесними подіями на календарі. Про це повідомляє CNN.

Астрономічні явища в 2022 році: коли можна буде побачити повний місяць, сонячні затемнення й метеорний дощ

Метеорний потік - фото з відкритих джерел

Ось головні космічні події 2022 року, щоб ви могли підготувати бінокль і телескоп.

Повні місяці та супермісяці

У 2022 році 12 повних місяців, і два з них кваліфікуються як супермісяці.

Визначення супермісяця можуть бути різними, але цей термін зазвичай означає повний місяць, який яскравіший і ближчий до Землі, ніж зазвичай, і, таким чином, виглядає більшим на нічному небі.
Деякі астрономи кажуть, що це явище відбувається, коли Місяць знаходиться в межах 90% перигею, що є його найближчим наближенням до Землі на орбіті. За цим визначенням, повний місяць у червні, а також у липні будуть вважатися подіями супермісяця.
Ось список повних місяців на 2022 рік за даними The Old Farmer's Almanac:

17 січня: Вовчий місяць
16 лютого: Сніговий місяць
18 березня: Черв'яний місяць
16 квітня: Рожевий місяць
16 травня: Квітковий місяць
14 червня: Полуничний місяць
13 липня: Бак-місяць
11 серпня: осетровий місяць
10 вересня: Жнивний місяць
9 жовтня: Місяць мисливця
8 листопада: Бобровий місяць
7 грудня: Холодний місяць

Місячні та сонячні затемнення

Згідно з The Old Farmer's Almanac, у 2022 році буде два повних місячних і два часткових сонячних затемнення.
Часткові сонячні затемнення відбуваються, коли місяць проходить перед сонцем, але блокує лише частину його світла. Обов’язково вдягайте відповідні окуляри, щоб безпечно спостерігати за сонячними затемненнями, оскільки сонячне світло може бути шкідливим для очей.
Часткове сонячне затемнення 30 квітня можна побачити на півдні Південної Америки, у південно-східній частині Тихого океану та на Антарктичному півострові. Ще одне 25 жовтня можна буде побачити в Гренландії, Ісландії, Європі, північно-східній Африці, Близькому Сході, Західній Азії, Індії та західному Китаї. Жодне з часткових сонячних затемнень не буде видно з Північної Америки.
Місячне затемнення може відбутися тільки під час повного місяця, коли Сонце, Земля і Місяць вирівнюються і Місяць переходить у тінь Землі. Земля кидає дві тіні на Місяць під час затемнення.
Коли повний місяць переходить у тінь Землі, він темніє, але не зникає. Сонячне світло, що проходить крізь атмосферу Землі, яскраво освітлює Місяць, перетворюючи його в червоний колір, тому його часто називають "кривавим місяцем".
Залежно від погодних умов у вашій місцевості він може бути іржавого, цегляного або криваво-червоного кольору.
Це відбувається тому, що синє світло зазнає більш сильного атмосферного розсіювання, тому червоне світло буде найбільш домінуючим кольором, коли сонячне світло проходить крізь нашу атмосферу і кидає його на Місяць.
Повне місячне затемнення буде видно в Європі, Африці, Південній Америці та Північній Америці (за винятком північно-західних регіонів) між 21:31 за східним часом 15 травня та 2:52 за східним часом 16 травня.
Ще одне повне місячне затемнення також буде видно тим, хто живе в Азії, Австралії, Тихому океані, Південній Америці та Північній Америці 8 листопада між 3:01 ранку за східним часом і 8:58 ранку за східним східним часом.

Метеорний дощ

Новий рік починається з метеорного потоку Квадрантид, пік якого очікується в нічні години з 2 на 3 січня, і його зможуть побачити ті, хто проживає в Північній Америці, повідомляє Американське метеоритне товариство.
Це перший з 12 метеорних потоків протягом року.
Ось інші метеорні дощі, за якими варто стежити в 2022 році:

Ліріди: 21-22 квітня
Eta Aquariids: 4-5 травня
Акваріїди південної дельти: 29-30 липня
Альфа-Козероги: 30-31 липня
Персеїди: 11-12 серпня
Оріоніди: 20-21 жовтня
Південні Тавриди: 4-5 листопада
Північні Тавриди: 11-12 листопада
Леоніди: 17-18 листопада
Гемініди: 13-14 грудня
Урсиди: 21-22 грудня

Якщо ви живете в міській місцевості, ви можете доїхати до місця, яке не засмічене міськими вогнями, що можуть заважати вашому спостереженню. 
Знайдіть відкриту місцевість з широким видом на небо. Переконайтеся, що у вас є стілець або ковдра, щоб ви могли дивитися прямо вгору. І дайте вашим очам приблизно 20–30 хвилин, щоб пристосуватися до темряви – не дивлячись на телефон – щоб метеори було легше помітити.
Як повідомляли раніше "Коментарі", космічний телескоп американського відомства NASA показав дивовижне скупчення зірок.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини