Головна Новини Суспільство події Антитютюнові активісти закликали нардепів з'ясувати, чому нелегальні цигарки Duty Free продаються в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Антитютюнові активісти закликали нардепів з'ясувати, чому нелегальні цигарки Duty Free продаються в Україні

На українському ринку збільшилася частка нелегальних тютюнових виробів, – каже виконавчий директор ГО "Життя" Дмитро Купира

6 грудня 2021, 12:10
Поділіться публікацією:

Громадська організація "Життя" на початку грудня 2021 року звернулася з офіційним листом до голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, де зокрема поінформувала про різке зростання частки нелегальних тютюнових виробів на українському ринку. Про це пишуть Українські новини.

Антитютюнові активісти закликали нардепів з'ясувати, чому нелегальні цигарки Duty Free продаються в Україні

В Україні борються з нелегальною торгівлею сигаретами, фото з відкритих джерел

"За оцінками Київської школи економіки та VoxUkraine, у 2021 році в Україні зросла частка нелегальних цигарок. За даними інших досліджень, найчастіше нелегальна продукція виводиться з легальних українських фабрик для продажу у безмитній зоні, так званій "Duty Free", проте потрапляє на внутрішній нелегальний ринок", – йдеться у листі за підписом виконавчого директора ГО "Життя" Дмитра Купири.

На проблему продажу т.зв. "Англомовні цигарки" з написами "For Duty Free Only", що нелегально продаються на внутрішньому ринку України, в Українському центрі контролю за тютюном, створеному ГО "Життя", звернули увагу ще кілька років тому.

Антитютюнові активісти неодноразово наводили десятки прикладів затримань, а також реклами продажу в Інтернеті нелегальних цигарок For Duty Free Only.

Основними виробниками нелегальних цигарок Duty Free на ринку України є Львівська тютюнова фабрика та тютюнова фабрика у Жовтих Водах (Дніпропетровська обл.).

Співвласником Львівської тютюнової фабрики нібито є депутат Львівської обласної ради Григорій Козловський (обраний від партії "Європейська солідарність"), тютюнову фабрику у Жовтих Водах пов'язують із екс-депутатом та одним із спонсорів партії "Народний Фронт" Миколою Мартиненком .

"З огляду на суттєві податкові втрати внаслідок махінацій з використанням "Duty Free" доцільною є ліквідація такої форми преференції у торгівлі тютюновими виробами", – заявив у листі до голови Верховної Ради України виконавчий директор ГО "Життя" Дмитро Купира.

Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський нещодавно заявив про посилення боротьби із нелегальним ринком підакцизної продукції – у т.ч. нелегальних цигарок. Так, за наказом міністра, 1 листопада 2021 р. було розпочато операцію "Акциз". Мета заходів – припинити нелегальну торгівлю без сплати податків на ринках пального, лікеро-горілчаних та тютюнових виробів.

"За один місяць операції "Акциз" перевірено понад 86 тис. об'єктів нелегального ринку алкоголю та тютюну, проведено 384 обшуки, відкрито 141 кримінальне провадження, вилучено понад 1 млн пачок тютюнових виробів", – такі дані опублікував у своєму Facebook глава МВС Денис Монастирський.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини