Головна Новини Суспільство події Антирекорд в Україні: чому майбутнє української нації може опинитися під питанням
commentss НОВИНИ Всі новини

Антирекорд в Україні: чому майбутнє української нації може опинитися під питанням

Після початку повномасштабної війни коефіцієнт народжуваності зовсім упав до 1,2

26 вересня 2023, 08:00
Поділіться публікацією:

Народжуваність в Україні за перше півріччя цього року впала на 28%, порівняно з аналогічним періодом до повномасштабної війни. Це рекордне падіння показника за часи незалежності України. Як передає портал "Коментарі", про це йдеться у матеріалі The Wall Street Journal.

Антирекорд в Україні: чому майбутнє української нації може опинитися під питанням

Народжуваність в Україні. Фото: Getty Images

Журналісти звертають увагу, що ще до повномасштабного вторгнення РФ рівень народжуваності в Україні був одним із найнижчих у Європі, проте тепер він може стати найнижчим у світі. За одним із негативних прогнозів, населення України може скоротитися до 30 млн. протягом наступних двох десятиліть порівняно з 43 млн. до 24 лютого 2022 року. Такого висновку дійшов фахівець Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи Олександр Гладун.

Наголошується, що рівень народжуваності в Україні почав падати (на 12%) ще після окупації Криму у 2014 році. Однак після початку повномасштабної війни коефіцієнт народжуваності загалом упав до 1,2. Це при тому, що для підтримки чисельності населення цей показник має становити 2,1 дитини на одну жінку.

Через бойові дії мільйони жінок із дітьми були змушені залишити країну, а чоловікам віком від 18 до 60 років заборонили виїзд. Також ситуацію погіршив фізичний поділ партнерів та відкладення народження дітей.

Зазначимо, раніше вже з'являлися прогнози вчених про те, що 2033 року в Україні проживатиме не більше 35 мільйонів громадян, включаючи тих, хто мешкає у межах 1991 року. І цей прогноз вважається оптимістичним.

Читайте також на порталі "Коментарі" — підсумки американо-канадського рейду Зеленського: що з важливого могло залишитися за лаштунками.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини