Головна Новини Суспільство події Актуальні ціни на земельні паї: як змінилися вартості у різних областях
commentss НОВИНИ Всі новини

Актуальні ціни на земельні паї: як змінилися вартості у різних областях

Зростання цін на землю в Україні: аналіз ринку після трьох років відкриття

16 вересня 2024, 15:39
Поділіться публікацією:

Після трьох років відкритого ринку землі, Україна відзначає зростання середніх цін на земельні ділянки, особливо на заході країни. Вартість землі там значно вища в порівнянні з іншими регіонами, що є наслідком ряду факторів, включаючи якість ґрунтів та середній розмір ділянок. 

Актуальні ціни на земельні паї: як змінилися вартості у різних областях

Скільки коштує земля на Заході України

У другому кварталі 2024 року середня ціна на гектар у цих регіонах значно коливається, досягаючи піку в Івано-Франківській області, де гектар коштує в середньому 157 883 гривні.

З початку відкриття ринку було укладено понад 250 тисяч угод з продажу землі на загальну площу близько 500 тисяч гектарів. Зараз середня ціна за гектар становить 47 776 гривень, що на 15,3% вище, ніж минулого року.

Цінові відмінності особливо помітні при порівнянні західних областей з іншими регіонами. Волинська та Закарпатська області мають середню вартість відповідно 53 567 гривень і 52 359 гривень за гектар. Львівська область, відома своїми плодючими ґрунтами, має середню ціну 78 953 гривні за гектар. В Чернівецькій області — середня ціна складає 45 068 гривень за гектар. Тоді як на півдні, середня вартість гектару землі обійдеться в приблизно 30 тисяч гривень. 

Актуальні ціни на земельні паї: як змінилися вартості у різних областях - фото 2

Розбіжності у вартості землі мають істотний вплив на економічний розвиток регіонів. Високі ціни спонукають інвесторів та землевласників до розвитку агропромислових проектів, що, в свою чергу, стимулює місцеві економіки. Така активність також сприяє зростанню податкових надходжень, які можуть бути інвестовані у соціальні проекти, такі як розвиток інфраструктури та освіти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини