Головна Новини Суспільство події Агентура активізувалась: які плани Кремля в Європі – як Києву не дати їх реалізувати
commentss НОВИНИ Всі новини

Агентура активізувалась: які плани Кремля в Європі – як Києву не дати їх реалізувати

Російські пропагандисти звідусіль кричать, що Україну в ЄС ніхто не чекає

10 червня 2022, 14:50
Поділіться публікацією:

Прагнення України отримати статус кандидата в ЄС не дає спокою Росії, де болісно ставляться до перспективи євроінтеграції нашої країни. Про те, як у цьому напрямку діє РФ і як протистояти цьому видання "Коментарі" поцікавилося в експертів.

Агентура активізувалась: які плани Кремля в Європі – як Києву не дати їх реалізувати

Прапори Росії та ЄС. Фото: з відкритих джерел

Треба вести мову не лише про війну Росії з Україною, а й Росії – проти демократичної системи цінностей як такої

Генерал армії України, екс-глава Зовнішньої розвідки України Микола Маломуж пояснює:

"На тлі перемог України та високої ймовірності набуття нашою країною статусу кандидата в ЄС, росіяни намагаються розширити формати інформаційної війни. По всій Європі, особливо в країнах, досить лояльних до РФ, навіть незважаючи на ті військові злочини, які вона скоїла та вчиняє в Україні. Задіяні максимальні сили впливу, які давно були підгодовані Росією за допомогою нафти, газу, коштів, спільних проектів у тій чи іншій сфері".

Йдеться, за словами генерала, про низку європейських країн (передусім – Німеччина, Франція), а також про Китай, Японію, низку інших держав, які мали потужні кооперації з Росією.

"Практично усі спільні програми мали корупційну складову. І, звичайно, спецслужби РФ намагалися втягнути у ці процеси політиків та чиновників. Отримуючи в такий спосіб контроль за ними. Прикладів багато – і це не лише екс-канцлер Німеччини Шредер, який у цьому сенсі є просто найбільш показовою фігурою. Чимало інших європейських діячів було інтегровано у російський бізнес. Наразі через ці зв'язки країна-агресор намагається розхитати підтримку України. І з метою обмеження постачання нам озброєння, і щоб знизити наші перспективи щодо набуття статусу кандидата в ЄС", – розповідає Микола Маломуж.

Він зазначає, що робота проводиться і всіма засобами російської розвідки, і лобістами, які мали відношення до конкретних проектів – і мають вплив на іноземних партнерів, які намагаються відгородитися від Росії (і фізично, і санкціями, і політично).

"Їм зараз намагаються нагадати колишнє". І це один із потужних важелів впливу російського керівництва, який зараз задіяв усі сили та засоби (військові, дипломатичні, оперативні, корупційні), щоб зламати Україну та обмежити допомогу нашій країні з боку інших держав. Фактично йдеться про те, що РФ намагається придушити прогресивні сили, що підтримують демократію як таку. Тому треба вести мову не лише про війну Росії з Україною, а й Росії – проти демократичної системи цінностей як такої. І доносити відповідні думки (за допомогою дипломатії, ЗМІ, відповідних заяв українського керівництва) до всього світу", – резюмує Микола Маломуж.

Вкрай важливим для протидії інформаційним атакам росіян є використання провідних світових ЗМІ

Політексперт, кандидат політичних наук Олександр Палій упевнений, що головні зусилля Росії щодо протидії євроінтеграції України та обелінню себе у цій війні сконцентровані через стару агентуру, давно корумповані еліти та корумпування нових.

Проти цього можна, зокрема, прозорість, вважає експерт.

"Імідж у Росії зараз надзвичайно токсичний, і більшість політиків бояться звинувачень у будь-яких зв'язках із нею", – пояснює Олександр Палій.

Вкрай важливим для протидії інформаційним атакам росіян вважає використання провідних світових ЗМІ.

"Вони, переважно американо-англійські, налаштовані прихильно до України. Але водночас закордонні ЗМІ мають свою специфіку функціонування, свої підходи, які потрібно добре знати. Отже, важливо залучити до комунікації з ними відповідних експертів", – зазначає Олександр Палій.

Читайте також на порталі "Коментарі" – статус кандидата для України – у ЄС три країни категорично проти.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини