Головна Новини Суспільство події «Адвокат, який радив Чаусу їхати з України та залишатися у Молдові», – ЗМІ про заступника голови ОПУ Смирнова
commentss НОВИНИ Всі новини

«Адвокат, який радив Чаусу їхати з України та залишатися у Молдові», – ЗМІ про заступника голови ОПУ Смирнова

У ЗМІ опублікували частково свідчення Смирнова та Лисенка у "справі судді Чауса"

21 лютого 2022, 14:00
Поділіться публікацією:

Однією з головних осіб "справи судді Чауса" був нинішній заступник глави Офісу президента Андрій Смирнов, який керував вивозом судді до Молдови та вмовляв суддю просити політичного притулку у Молдові. Про це відомо з тексту офіційних свідчень Андрія Смирнова, які він дав СБУ 2021 року, пишуть "Українські новини".

«Адвокат, який радив Чаусу їхати з України та залишатися у Молдові», – ЗМІ про заступника голови ОПУ Смирнова

Суддя Чаус, фото: Слово і діло

"Андрій Смирнов раніше був адвокатом, з вересня 2019 року – заступник глави Офісу президента. Вперше зустрівся з Чаусом у 2015 році, коли захищав Геннадія Корбана", – йдеться у статті.

"10 серпня 2016 року відбулася зустріч мене, Грановського Олександра та Лисенка Сергія. У ході зустрічі Грановський пояснив обставини ситуації, що сталася з Чаусом, і сказав, що тому потрібен адвокат. Я погодився", – цитують журналісти дані допиту Смирнова.

Далі Смирнов зустрівся з Чаусом, щоб обговорити справу про хабарі та подальші плани. За даними видання, Смирнов просив Чауса виїхати "у відпустку", а на відповідь Чауса, що це не змінить того, що ним займається НАБУ, Смирнов відповів, що знайде безпечне місце та надасть Чаусу охорону. При цьому Смирнов сказав також, що на допити із суддею ходитиме інший адвокат, ним незабаром став Кім Веремійчук.

Як пишуть "Українські новини", зі свідчень Смирнова відомо, що одного дня таксі зі Смирновим приїхало до будинку Чауса, суддя сів до нього з одним паспортом і в домашньому одязі, а Смирнов сказав, що той "їде у відпустку". Проте далі Чауса посадили до іншого автомобіля, а потім вивезли до Молдови. Вже під час проживання Чауса в Кишиневі Смирнов приїжджав до судді та говорив, щоб той просив політичного притулку у Молдові.

"У вас є два варіанти: або просити політичний притулок, або повертатися в Україну, і тут активно захищатись від звинувачень НАБУ", – цитує видання дані свідчень Смирнова слідчим СБУ.

А через пів року після цього Смирнов сказав, що "договір із ними закінчується, грошей вони не отримують, тому займатися цією справою адвокати більше не будуть".

Але спілкування із Чаусом продовжили.

"Смирнов, наприклад, надсилав Чаусу у месенджері копію рішення Вищої ради правосуддя про його звільнення з посади. Але і він, і його колега Веремійчук не захотіли оскаржувати це рішення, пославшись на відсутність гонорарів", — йдеться у статті.

Там повідомляється, що коли влада у країні змінилася, Смирнов потрапив до ЗеКоманди, куди його привів колега Андрій Богдан, який очолив Офіс президента. Смирнов у 2019 році ще займався справою судді Чауса. Тоді влітку Смирнов вийшов на зв'язок із Чаусом, якому повідомив, що треба повертатися до України, інакше це буде вкрай складно.

Тобто, Смирнов володів інформацією, що Чауса планують якимось чином "прибрати" політики та впливові особи, що фігурують у справі. За даними видання, пізніше Чауса викрали зі стоянки біля будинку у Кишиневі, вивезли в Україну та утримували незаконно, проте під час перевезення річкою Чаусу, який підозрював, що його планують вбити, вдалося втекти від його "охорони" і звернутися до поліцейської дільниці, звідки його забрали представники СБУ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини