Головна Новини Суспільство Кримінал За що майор ЗСУ зробив смертельний постріл у солдата
commentss НОВИНИ Всі новини

За що майор ЗСУ зробив смертельний постріл у солдата

Загиблий солдат був похований у Білій Церкві

1 вересня 2021, 12:50
Поділіться публікацією:

Військового командира засудили за вбивство солдата. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на вирок Красноармійського міськрайонного суду Донецької області від 27 серпня 2021 року.

За що майор ЗСУ зробив смертельний постріл у солдата

Загиблий солдат був похований у Білій Церкві, фото з відкритих джерел

Кримінальне провадження у справі про вбивство було відкрито 21 березня 2017 року. Підсудний у справі — майор Віталій Винник родом з Черкас, що обіймав посаду начальника відділення зв'язку штабу військової частини ППВ0849. До початку слідства майор працював на посаді протягом двох років.

Один із солдатів, Олег Томашук, виклав відео з геолокацією до Instagram. На каналі YouTube користувачі мережі скопіювали відео солдата та опублікували його з підписом про те, що український військовий розкрив положення позицій Збройних сил біля Авдіївки.

Того ж дня про відео солдата дізнався начальник відділення зв'язку штабу військової частини В0849 й наказав командиру роти зв'язку, в якій служив убитий, вишикувати особовий склад в коридорі біля його кабінету з метою проведення профілактичної бесіди. Військові тоді розміщалися в будівлі тимчасово непрацюючого заводу "Буддеталь".

Після шикування майор викликав чотирьох осіб, які брали участь у зйомках, зайти до нього в кабінет. Майор увімкнув відео й запитав у солдата, чи розуміє він, що накоїв. Той відповів, що визнає своє вину в порушенні наказу про заборону знімати й викладати до соцмереж відео. Тоді майор узяв табельний пістолет "ПМ", що був закріплений за його помічником, і вистрелив у голову солдату.

У вироку йдеться, що того ж дня перед тим, як вийти до солдатів, майор розрядив пістолет й виклав патрони на ліжко. Однак повністю чи частково Винник не міг сказати. Повідомляється, що в момент розмови з солдатами майор відчував розпач. Коли він показував відео з бійцями, у нього почали підкошуватися ноги й він згадав жахливу картину артилерійського удару з літа 2014 під Амвросіївкою: звуки обстрілів, знищені позиції, велика кількість загиблих, люди, що кудись бігли, багато крові, військовослужбовців, що були розірвані на шматки.

Тоді майор отримав контузію, але за медичною допомогою не звертався, оскільки було багато вбитих та важкопоранених. У 2014 році загинуло багато людей через те, що бійці фотографувалися на позиціях, на техніці й викладали ці світлини в інтернет, що надало можливість ворогу вирахувати координати для завдання артилерійського удару.

Далі підсудний описує момент пострілу як те, що він почув сильний гуркіт, але що саме трапилося, ніяк не міг зрозуміти. Він дивився то на пістолет, то на підлогу, а потім розвернувся і подивився на ліжко, патрони, кобуру, знов на пістолет і собі під ноги, де вже лежав поранений у великій калюжі крові. Підсудний відчував жах і шок, оскільки трапилася страшна подія.

Віталій пояснює здійснений ним постріл миттєвим психологічним фактором, рефлекторною м'язовою пам'яттю. Коли саме він вставив магазин у пістолет і скільки там було патронів, він не пам'ятав, хоча і мав пересвідчитися у їх відсутності.

Подальші події підсудний згадує лише фрагментами, його про щось розпитували, били по обличчю, поливали водою, щоб привести до тями. Періодично він чув від оточуючих фрази: "Він живий", а потім — "Він помер". Через якийсь час підсудного привели до кабінету, посадили за стіл. У нього потемніло в очах, він нічого не чув, не бачив і не відчував, що саме відбувається навколо нього. Скільки це зайняло часу не пам'ятає. До сьогодні він не пам'ятає точно усіх подій, які сталися.

Олег помер 21 березня 2017 року від наскрізного вогнепального, кульового поранення голови. У хлопця було ушкодження головного мозку та гостра внутрішня кровотеча.

За висновком експертизи №77 судово-медичної експертної комісії, куля пошкодила ліву скроневу кістку та основну кістку, оболонки та речовину головного мозку у правій і лівій скроневих частинах і лобній частині.

Загиблий солдат був похований у Білій Церкві. Батько хлопця розповів, що син пішов служити на контракт в армію у 2016 році у 72 бригаду. Про конфлікти з іншими військовослужбовцями син ніколи не розповідав.

Суд визнав майора винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 115 Кримінального кодексу України та призначив покарання у вигляді позбавлення волі строком на п'ять років. З обвинуваченого мають стягнути на користь батька загиблого Олега моральну шкоду в сумі 150 тисяч гривень.

Як писав портал "Коментарі", у США обвалилася дорога, двоє осіб загинуло.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

ККК

1 вересня 2021, 15:08

Так мало дали ублюдку!


Новини