Головна Новини Суспільство Кримінал Власність НБУ продали за заниженою вартістю: кого підозрюють у недбалості
commentss НОВИНИ Всі новини

Власність НБУ продали за заниженою вартістю: кого підозрюють у недбалості

Землю на Київщині, яка належала НБУ продали значно дешевше: розмір збитків

9 вересня 2024, 12:14
Поділіться публікацією:

Земельні ділянки НБУ продали за заниженою вартістю. Продаж ділянок завдав збитків у 5 млн грн. У протиправних діях підозрюють начальника відділу банку. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію пресслужби Київської міської прокуратури.

Власність НБУ продали за заниженою вартістю: кого підозрюють у недбалості

Землю в Киевской области продали по заниженной стоимости. Фото Киевской городской прокуратуры

Про підозру за фактом службової недбалості під час реалізації майна банку, що спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом державним інтересам (ч. 2 ст. 367 КК України) повідомили начальнику одного з відділів Національного банку України.

Слідство встановило, що НБУ у 2021 році набув право власності на майно, яке передала в іпотеку фізична особа. Серед майна були і земельні ділянки загальною площею понад 15 га, розташовані у Київській області. Станом на 2021 рік ділянки коштували майже 9 млн грн.

У 2022 році Нацбанк своїм рішенням затвердив умови продажу отриманого майна, у тому числі й земельних ділянок. Начальник відділу банку повинен був забезпечити належний контроль та перевірку вартості земельних ділянок. Умови продажу землі  погоджував колегіальний орган, керуючись інформацією та аналізу цін, які надав підозрюваний.  

“Продавати ділянки мали б за вартістю, визначеною під час оцінки. Натомість виставили на продаж їх за балансовою ціною, що набагато нижча. Відповідно це призвело до втрати активів банку на суму понад 5 млн грн”, — уточнили у прокуратурі.

Начальнику одного з відділів Національного банку повідомлено про підозру.

Відповідно до санкції статті підозрюваному загрожує позбавлення волі на строк від двох до п'яти років. Також передбачається позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Також підозрюваного можуть оштрафувати — від двохсот п'ятдесяти до семисот п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що НБУ планує посилити контроль за коштами українців. Про нові зміни читайте за посиланням.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини