Головна Новини Суспільство Кримінал Вибухи в Калинівці: що розповіла генпрокурор
commentss НОВИНИ Всі новини

Вибухи в Калинівці: що розповіла генпрокурор

Генпрокурор назвала основну версію слідства

27 вересня 2021, 19:30
Поділіться публікацією:

Слідство схиляється до версії про підрив складів вибухівкою. Про це повідомляє генеральний прокурор Ірина Венедіктова на сторінці у Facebook.

Вибухи в Калинівці: що розповіла генпрокурор

Сума збитку від вибухів обчислюється в мільярдах, фото з відкритих джерел

За слова генпрокурора, висновки експертиз, допити свідків та отримані докази по справі доводять саме те, що вибухи сталися в результаті диверсії. На склади попередньо проник диверсант та встановив підривний пристрій. Прокурори вважають, що це могли бути особи, причетні до диверсійно-розвідувальних груп РФ або терористичних організацій "ДНР" та "ЛНР". Сума збитків від вибухів — 5,9 млрд грн.

З огляду на те, що в Чехії також схожі відбулися вибухи, українські прокурори надіслали запит до правоохоронних органів Чехії. За словами Венедіктової, встановлюються причини вибухів боєприпасів з 2015 до 2018 на складі у Сватовому, Балаклії, Ічні.

У справах перевіряють різні версії: як тероризм, так і недбалість військових. За результатами розслідувань вже покарано деяких військовослужбовців за службову недбалість та бездіяльність.

Щодо вибуху у Сватовому на складі ракетно-артилерійського озброєння сектору "А", то все ж причиною названо терористичний акт. Але у поширенні пожежі винні військовослужбовці, що не дотримувалися інструкцій.

Відомо, що у 2016 році за невиконання наказів керівництва покарали начальника складу ракетно-артилерійського озброєння сектору "А" у Сватовому. За те, що військова техніка та підрозділи були розміщені надто близько до складу боєприпасів у Сватовому двоє командирів артилерійських підрозділів Збройних сил України отримали повідомлення про підозру.

Хоча треба було витримувати відстань між одиницями техніки та облаштувати капоніри та окопи для додаткового захисту. У результаті від пожежі, що виникла на складах, вогонь розповсюдився на військову техніку, а боєприпаси здетонували. Тоді держава зазнала збитків на 18 мільйонів.

Як повідомляв портал "Коментарі", у Польщі на військовому заводі прогримів вибух.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Н.

28 вересня 2021, 09:11

вероятно устройства были заложены еще при строительстве объекта так как первичные взрывы были под ящиками с боеприпасами, а подрыв был дистанционный по старинному телефонному кабелю с точкой входа известной исключительно Заказчику строительства... это диверсия 100% от тех, кто имел доступ к первичной документации...


Новини