Головна Новини Суспільство Кримінал У Рівненській області торгують контрафактними сигаретами, - експерт
commentss НОВИНИ Всі новини

У Рівненській області торгують контрафактними сигаретами, - експерт

Через недобросовісних продавців тютюнових виробів бюджет України недоотримав понад 20 млрд гривень.

7 квітня 2023, 19:04
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

На Рівненщині виробляють підроблені тютюнові вибори та продають їх через інтернет. У Європейській Бізнес Асоціації порахували, що через дії недобросовісних продавців бюджет України в 2022 році втратив понад 20 млрд грн. Про це повідомив координатор комітетів Європейської бізнес асоціації (EBA) Антон Басистий, про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на РБК-Україна.

У Рівненській області торгують контрафактними сигаретами, - експерт

Контрафактні сигарети. Фото з відкритих джерел

Як підрахували у компанії Kantar Україна, нелегальний ринок тютюну за останні 5 років (2017-2022) зріс майже в 11 разів – з 2% до 21,9%. На думку Басистого, підробки завдають колосальних бюджетних втрат. 

"21,9% тютюнового ринку у податкових надходженнях до держбюджету складає приблизно 20,5 млрд грн. Це прямі втрати державного бюджету за 2022 рік від нелегальних сигарет", – заявив Басистий.

Він нагадав, що після того, як у серпні 2022 р. було припинено діяльність одного із найбільших виробників нелегальних тютюнових виробів у місті Жовті Води (Дніпропетровська область), рівень нелегальної торгівлі в Україні нарешті почав поступово знижуватися. З іншого боку, зазначає експерт, правоохоронці почали приділяти менше уваги цьому питанню, в результаті на ринку з’явилися інші недобросовісні гравці, які діють на території України іпосідають не меншу долю ринку. Вони почали збільшувати обсяги нелегального виробництва і навіть частково зайняли нову, звільнену від конкурента нішу дешевих сигарет. 

За словами Басистого, у деяких регіонах контрафактними сигаретами відкрито торгують через інтернет, через Телеграм-канали та месенджери, не приховуючи, що вони без акцизів. Саме так розповсюджує свою продукцію фабрика на Рівненщині, яка виробляє підробки відомих брендів сигарет. 

"У відкритих оголошеннях зазначається місцезнаходження фабрики і навіть те, що продукція є безакцизною. Нагадаю, в Україні діє заборона на продаж безакцизної алкогольної та тютюнової продукції, окрім продажу у магазинах безмитної торгівлі DutyFree. Проте, на жаль, поки конкретних справ правоохоронними органами відкрито так і не було", – заявив експерт.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини