Головна Новини Суспільство Кримінал Суд заочно арештував ексголову Нацбанку України
commentss НОВИНИ Всі новини

Суд заочно арештував ексголову Нацбанку України

У кримінальному проваджені серед фігурантів і Кирило Шевченко, який на той час працював у структурі Укгазбанку

8 грудня 2022, 22:22
Поділіться публікацією:

За клопотанням Національного антикорупційного бюро (НАБУ) та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) слідчий суддя Вищого антиокрупційного суду (ВАКС) обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою колишньому Голові Національного банку України Кирилу Шевченку, який підозрюється в організації злочинної схеми заволодіння коштами банку в особливо великих розмірах. Про це пишуть "Коментарі" за інформацією правоохоронців.

Суд заочно арештував ексголову Нацбанку України

Суд заочно арештував ексголову Нацбанку України Кирила Шевченка

 

Після його затримання та доставлення до місця проведення досудового розслідування слідчий суддя вирішить питання про застосування цього запобіжного заходу.

 

За версією слідства, впродовж 2014 — 2019 років керівництво Укгазбанку забезпечили укладення 52 фіктивних договорів з "агентами", які нібито залучали до банку великих клієнтів, та безпідставно перерахували понад 206 млн грн за їхні "послуги". Наразі у вказаному кримінальному провадженні про підозру повідомлено 5 основним фігурантам даного злочину, серед яких колишній Голова Нацбанку, який на момент злочину обіймав посаду Голови Правління Укргазбанку, колишні та чинні високопосадовці банківських установ.

 

Факти викладені в повідомленні про підозру не стосуються періоду перебування на посаді Голови Нацбанку, а виконання ним повноважень Голови правління публічного акціонерного товариства АБ Укргазбанк.

 

"До останньої хвилини сподівався, що суд надасть мені можливість взяти участь у засіданні в форматі відеозв'язку. Однак моє клопотання, попри наявну технічну можливість та очевидну доцільність, вчергове було відхилено. Ніхто не став, і вочевидь від початку не збирався, слухати іншу сторону. Прийняте рішення – безстрокове, тримання під вартою без права внесення застави – є винятковою і найсуворішою мірою з усіх можливих", – написав Кирило Шевченко у фейсбуці, називаючи рішення суду "політичним переслідуванням".


Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що НАБУ шукає Шевченка. Національне антикорупційне бюро оголосило у розшук трьох посадових осіб "Укргазбанку", причетних до розкрадання понад 200 млн грн, серед яких екс-глава Нацбанку Кирило Шевченко. Фінансовий експерт, економіст Олексій Кущ головним висновком із цієї ситуації називає наступне – призначення на посаду голови НБУ так званих комерційних (інвестиційних) банкірів є докорінно невірним.Саме тому, впевнений він, слід виходити із принципу, що комерційний банкір не може керувати державним банком. Тому що в результаті, наголошує експерт, ми отримуємо величезну кількість зловживань, що виливається у величезні збитки та необхідність докапіталізувати держбанки.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини