Головна Новини Суспільство Кримінал Скільки корупціонерів в Україні і хто вони: нові дані НАЗК
commentss НОВИНИ Всі новини

Скільки корупціонерів в Україні і хто вони: нові дані НАЗК

Реєстр корупціонерів фіксує чиновників, політиків і працівників державних установ, яких притягнули до відповідальності за корупцію

19 травня 2021, 16:29
Поділіться публікацією:

В Україні з початку року до Реєстру корупціонерів внесли 2343 осіб, з них — 520 у квітні. Про це повідомили у Національному агентстві з питань запобігання корупції (НАЗК).

Скільки корупціонерів в Україні і хто вони: нові дані НАЗК

Корупція в Україні. Фото з відкритих джерел

Серед тих, кого притягнули до відповідальності за корупцію та внесли до Реєстру корупціонерів протягом квітня 2021 року, найбільше депутатів місцевих рад — 200 осіб. На другому місці працівники Нацполіції — 28 осіб, на третьому — посадовці органів місцевого самоврядування — 24. По 20 корупціонерів виявили серед присяжних і держслужбовців.

За корупційними статтями Кримінального кодексу України найбільше у квітні зареєстровано епізодів щодо пропозиції хабаря (82) та лише 17 — за отримання неправомірної вигоди.

Серед адміністративних корупційних правопорушень абсолютну більшість складає несвоєчасне подання декларацій за минулий рік — 370, інформують у НАЗК.

За останніми даними відомства, у Реєстрі корупціонерів обліковано 36 818 записів, з них 5970 — за кримінальними корупційними правопорушеннями, 12 875 — за адміністративними.

Завдяки Реєстру корупціонерів можна перевірити наявність інформації про претендентів на посади публічної служби, підрядників та юридичних осіб.

У НАЗК нагадали, що з 1 січня 2020 року згідно зі ст. 53 Закону України "Про запобігання корупції" держава гарантує захист викривачів корупціонерів. Відомство вже взяло участь у 79 судових справах щодо поновлення порушених прав таких громадян.

Раніше повідомлялося, що НАЗК зупинило державне фінансування партії "Слуга народу". Нардепи з реакцією не забарилися.

Після цього керівництво всіх фракцій парламенту зареєструвало законопроєкт №5253. Документом пропонують позбавити НАЗК права виявляти фіктивні витрати політичних партій. Хто правий у цій ситуації — нардепи або НАЗК — "Коментарі" запитали в експертів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини