Головна Новини Суспільство Кримінал Шпигунство, зрада, бомбардування міст: прокуратура Харківської області повідомила про підозри
commentss НОВИНИ Всі новини

Шпигунство, зрада, бомбардування міст: прокуратура Харківської області повідомила про підозри

Прокурори Харківської області повідомили про підозру в зраді та злочинах проти територіальної цілісності 15 особам

14 березня 2022, 17:20
Поділіться публікацією:

З початку вторгнення ЗС РФ на територію України за процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури слідчими СВ Управління СБУ в Харківській області зареєстровано 99 кримінальних проваджень та 89 кримінальних проваджень прийнято з інших правоохоронних органів за підслідністю. Про це повідомляє Парламент.юа.

Шпигунство, зрада, бомбардування міст: прокуратура Харківської області повідомила про підозри

Фото ілюстративне / Pixabay

Наразі здійснюється досудове розслідування у 188 кримінальних провадженнях, пов’язаних із збройною агресією Росії. Насамперед це 130 кримінальних проваджень за фактом порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України), 46 — за фактом посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (ст. 110 КК України), 6 — державної зради (ст. 111 КК України), ще 6 — за іншою кримінально-правовою кваліфікацією.

Станом на сьогодні чотирьом особам повідомлено про підозру за фактом державної зради (ст. 111 КК України). Крім того, за фактом посягання на територіальну цілісність і недоторканність України незаконного перетинання державного кордону підозрюються ще чотири особи (ст. 110 КК України, ст. 332-2 КК України).

У 5 кримінальних провадженнях стосовно 7 осіб обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою в порядку ст. 615 КПК України.

Зокрема, за процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури повідомлено про підозру 33-річному громадянину України за фактом державної зради (ч. 1 ст. 111 КК України). Йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

За даними слідства, чоловік за грошову винагороду в 40 тис. грн виконував завдання від представника РФ. З метою проведення підривної діяльності проти України чоловік передавав координати об’єктів критичної інфраструктури м. Харкова: ПРАТ "Хлібзавод Салтівський" та Харківського машинобудівного заводу "ФЕД".

Крім того, Харківською обласною прокуратурою вжито всіх передбачених вимогами КПК України заходів та повідомлено про підозру Куп’янському міському голові Харківської області у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України особою, яка є представником влади, та у державній зраді (ч. 2 ст. 110, ч. 1 ст. 111 КК України).

Встановлено, що 27 лютого 2022 року Куп’янський міський голова звернувся до командування збройних сил Російської Федерації, які незаконно розташовані на території м. Куп’янськ, з пропозицією у наданні підтримки та матеріального забезпечення під час знаходження російських військових на території міста. Міський голова забезпечив військовослужбовців збройних сил РФ транспортом, житлом, пальним та їжею на час їхнього перебування. Підозрюваний діяв умисно, з метою зміни меж території України, про що повідомив публічно в інтернеті.

Також за процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури повідомлено про підозру 40-річному льотчику, підполковнику, заступнику командира одного з авіаційних полків ЗС РФ за фактом посягання на територіальну цілісність та недоторканність України, що призвело до загибелі людей, та за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 3 ст. 110, ч. 2 ст. 438 КК України).

Досудовим розслідуванням встановлено, що 24 лютого та 3 березня цього року підозрюваний та штурман, виконуючи незаконний наказ командувача армії військово-повітряних сил протиповітряної оборони РФ – генерал-майора, злетіли з аеродрому у м. Воронежі Російської Федерації, незаконно перетнули державний кордон України та завдали авіаудари по м. Ізюм Харківської області. Внаслідок незаконних дій загинуло 8 мирних мешканців.

Крім того, 6 березня 2022 року ці ж особи здійснили бомбардування м. Харкова з метою знищення регулярних частин ЗСУ. Літак був збитий військовослужбовцями ЗС України. Він спалахнув та впав. Після падіння літака підполковника було затримано. Досудове розслідування у вказаних кримінальних провадженнях триває.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини