Головна Новини Суспільство Кримінал Сергій Биков: Що насправді зробили працівники кібербезпеки, викривши продаж хакерських програм
commentss НОВИНИ Всі новини

Сергій Биков: Що насправді зробили працівники кібербезпеки, викривши продаж хакерських програм

Працівники компанії торгували програмами для збирання інформації про користувачів

8 вересня 2021, 16:30
Поділіться публікацією:

До однієї з київських ІТ компаній з обшуками навідалися правоохоронці. Про це повідомляють у прес-службі Служби безпеки України (СБУ).

Сергій Биков: Що насправді зробили працівники кібербезпеки, викривши продаж хакерських програм

Викрито продаж програм, що збирають дані про користувачів, фото СБУ

Відомо, що група працівників компанії незаконно торгувала програмами. Як виявилося, ці програми дають можливість збирати дані про дії користувачів мережі Інтернет. Крім того, розроблені ними програми збирали інформацію, що передається через месенджери популярних соціальних мереж та поштові скриньки. Покупці програми могли підключитися до будь-якого користувача соцмереж "Вк", "Іnstagram", "Facebok"і месенджерів WhatsApp, Viber, TeLegram або пошти й отримати усю інформацію, яка могла їх зацікавити.

Програмісти продавали свої продукти приватним підприємствам. Такі програми розроблялися начебто для контролю фірм за витоком службової інформації з боку їхніх працівників. У планах розробників був продаж програм державним установам та закладам.

Вже проведено експертизи, які визнали, що ці програми є технічними засобами негласного отримання інформації. Слідчі Департаменту кібербезпеки СБУ провели обшуки у офісі компанії та вилучили чорнові записи й документи.

Повідомили про підозру за частиною 2 статті 359 (незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації) Кримінального кодексу України двом працівникам.

Роботу спецслужб оцінив голова Інституту публічної політики та консалтингу Сергій Биков у Facebook.

"Все, звичайно, класно і СБУ — молодці. Єдине, що викликає питання — це наступна частина повідомлення: "Як встановило слідство, зловмисники збували це програмне забезпечення підприємствам приватного сектора ... в подальшому планували його реалізацію також установам державного сектора". А тепер питання: як ви вважаєте, що насправді зробила СБУ?", — наголосив Биков та надав три варіанти відповіді.

Серед варіантів наступні: врятувала нашу безпеку в мережі; зберегла гроші держустановам, які хотіли їх витратити на шпигунське програмне забезпечення (ПЗ); отримала шпигунське ПЗ безкоштовно і ще заробила хороший інфопривід. Автор посту запрошує українців подумати над цим запитанням.

Як повідомляв портал "Коментарі", Зеленському погрожували вбивством. Про заплановане вбивство президента Володимира Зеленського повідомив анонім, зателефонувавши прямо в СБУ.

Сергій Биков: Що насправді зробили працівники кібербезпеки, викривши продаж хакерських програм - фото 2
Сергій Биков: Що насправді зробили працівники кібербезпеки, викривши продаж хакерських програм - фото 3
Сергій Биков: Що насправді зробили працівники кібербезпеки, викривши продаж хакерських програм - фото 4




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини