Головна Новини Суспільство Кримінал Президент підписав закони про відповідальність за колабораціонізм
commentss НОВИНИ Всі новини

Президент підписав закони про відповідальність за колабораціонізм

Колабораціонізм каратиметься відповідно до змін в Кримінальному кодексі

15 березня 2022, 14:36
Поділіться публікацією:

Глава держави вже підписав два закони, ухвалені раніше парламентом, що стосуються покарання за колабораціонізм. Мова йде про закон №5144 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо встановлення кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність)" та закон №5143 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо забезпечення відповідальності осіб, які здійснювали колабораційну діяльність). Про це розповів заступник голови Верховної Ради Олександр Корнієнко.

Президент підписав закони про відповідальність за колабораціонізм

Фото ілюстративне / Pixabay

Найближчим часом документи будуть опубліковані та введені в дію.

Колабораційною діяльністю вважається: публічне заперечення громадянином України збройної агресії проти України, встановлення та утвердження тимчасової окупації частини території України або публічні заклики громадянином України до сприяння ворогу, співпраці, невизнання суверенітету над тимчасово окупованими територіями України. такі дії караються позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до15 років.

За пропаганду співпраці та схвалення агресії Росії проти України в навчальних закладах та впровадження освітніх стандартів держави-агресора в них громадян каратимуть виправними роботами до 2 років, або арешт до 6 місяців або позбавлення волі на строк до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади від 10-15 років.

За передачу матеріальних ресурсів ворогу передбачено штраф до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк від 3 до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від
10 до 15 років та з конфіскацією майна.

Участь в політичних заходах окупаційної влади та їх організація, проведення, здійснення інформаційної діяльності у співпраці з ворогом карається позбавленням волі на строк від 10 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без. Більш детально норми закону та санкції можна прочитати тут.

Як повідомляв портал, в Генштабі ЗСУ показали, як відбувається "демілітаризація" окупантів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини