Головна Новини Суспільство Кримінал Німеччина надала Україні дані сайту "Гідра" - ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

Німеччина надала Україні дані сайту "Гідра" - ЗМІ

"Гідра" була нелегальним торговим майданчиком із найвищим оборотом у світі

2 червня 2022, 17:57
Поділіться публікацією:

Німецькі силовики зупинили діяльність "Гідри" — відомого даркнет-магазину з продажу наркотиків та зброї, для відмивання грошей та крипто-спекуляцій. Про це пише Цензор.нет. 

Німеччина надала Україні дані сайту "Гідра" - ЗМІ

Німецькі силовики зупинили діяльність "Гідри"

Раніше, у червні 2021 року ФБР з правоохоронцями Німеччини, Нідерландів та Румунії домоглося закриття вебмагазину Slipp, що торгує вкраденими обліковими даними. У жовтні 2021 року припинив існування проєкт White House Market, натхненний серіалом "На всі тяжкі", пов'язаний з продажем заборонених речовин. У січні 2022 року роботу припинив ринок Monopoly Market, який торгує наркотиками. У тому ж місяці про закриття оголосив даркнет-ресурс UniCC, який займався продажем викрадених кредитних карток. 

"Гідра" ж була нелегальним торговим майданчиком із найвищим оборотом у світі. За один лише 2020 рік через сайт було здійснено продаж на загальну суму не менше 1,23 млрд євро. "Гідра" функціонувала протягом як мінімум 7 років. Ресурс був доступний через Tor з 2015 року і займався не лише посередництвом при продажу наркотиків – через сайт вели продаж персональних даних та підроблених документів. У ході розслідування з'ясувалося, що на "Гідрі" було зареєстровано понад 17 млн користувачів з усієї земної кулі, а число продавців нелегальних товарів становило понад 19 тисяч. 

Федеральне відомство у кримінальних справах (Вісбаден) та Центр боротьби зі злочинністю в інтернеті при федеральній прокуратурі повідомили, що в результаті відключення серверів "Гідри" було вилучено 543 біткоїни на суму 23 млн євро. У розслідуванні брали участь американські спецслужби та органи влади США. 

Сайт "Гідра" вважається дітищем Москви, світові видання називають його "російськомовним", "російським", і операція у Німеччині отримала продовження в Україні. Щойно Німеччина заявила про те, що вона надає владі України доступ до всіх матеріалів, отриманих внаслідок арешту сайту, у кількох містах країни відбулися групові затримання причетних до його роботи громадян. Джерела у МВС повідомляють, що це лише перша хвиля дій силовиків. "Гідра" діяла в Казахстані, Росії, Україні та Білорусі, та угруповання, яке обслуговувало сайт у нашій країні (зокрема, у Києві) значне і добре організоване. 

"Ймовірно, в умовах військового стану СБУ та Генпрокуратура вирішили діяти рішуче, бо стало відомо, що перші затримані вже заявили про готовність співпрацювати зі слідством. Оперативники мають намір якнайшвидше з'ясувати, хто з українців представляв інтереси сайту на території країни, і в чому саме ці інтереси укладаються", — пише видання. 

Окремий інтерес для слідства представило відмивання через сервери "Гідри" грошей. Торгівля наркотиками під час війни теж набуває нового статусу, що виявляється у рішучості оперативних дій та неготовності силовиків йти на компроміси. 

"Успішна операція, проведена в Німеччині за участю американських спецслужб, викликала в Україні справжню хвилю затримань і кримінальних проваджень, які, з урахуванням війни, носять запеклий характер і, ймовірно, завершаться великими тюремними термінами. Республіці явно не залишилося шансів уціліти та на території України", — йдеться у матеріалі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини