Головна Новини Суспільство Кримінал 12 років тюрми екссудді зрадниці з Криму: до суду скеровані ще дві справи колаборантів
commentss НОВИНИ Всі новини

12 років тюрми екссудді зрадниці з Криму: до суду скеровані ще дві справи колаборантів

Санкції за державну зраду та колабораційну діяльність передбачають покарання від 10 років до довічного ув’язнення з конфіскацією майна

сьогодні, 14:32
Поділіться публікацією:

Працівники Державного бюро розслідувань продовжують послідовно викривати зрадників та колаборантів, які після вторгнення Росії на українську територію добровільно співпрацювали з окупантами. Цього тижня за матеріалами ДБР суд ухвалив вирок щодо однієї зрадниці, а також були скеровані до суду обвинувачення проти ще двох перебіжчиків.

12 років тюрми екссудді зрадниці з Криму: до суду скеровані ще дві справи колаборантів

Екссуддя зрадниця. Фото: ДБР

Згідно з матеріалами справи, суд засудив до 12 років позбавлення волі колишню суддю Джанкойського міськрайонного суду в Криму. Після анексії півострова у 2014 році вона перейшла на бік окупантів і почала працювати за російськими законами. Екссуддя не лише ухвалювала рішення на користь окупаційної влади, а й брала участь у пропагандистських заходах, спрямованих на навчання дітей Криму російській конституції.

Суд визнав її винною у державній зраді (ч. 1 ст. 111 КК України) і призначив 12 років ув’язнення з конфіскацією майна.

ДБР також завершило розслідування і передало до суду справу щодо колишньої судді Генічеського районного суду Херсонської області. Після окупації міста вона вирішила підтримати загарбників і долучилася до створення окупаційної судової системи. З вересня 2023 року її призначили заступницею голови окупаційної адміністрації Херсонщини. Під час місцевих свят вона активно виправдовувала російську агресію та прославляла окупаційну владу.

Їй висунуто обвинувачення у державній зраді та колабораційній діяльності (ч. 2 ст. 111, ч. 7 ст. 111-1 та ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Крім того, ДБР завершило розслідування щодо колишнього курсанта правоохоронного вишу з Харківщини, який під час окупації Куп’янського району працював конвоїром у місцевій катівні. Він забезпечував утримання незаконно затриманих людей та брав участь у "слідчих діях", під час яких силоміць вибивали інформацію про місцевих бійців АТО та тероборони. Після звільнення Куп’янська курсант втік разом з російськими військовими.

Його обвинувачують у державній зраді та колабораціонізмі (ч. 2 ст. 111, ч. 7 ст. 111-1 КК України).

Нагадаємо, Служба безпеки України затримала у Києві агента воєнної розвідки РФ, більш відомої як ГРУ. Зловмисник коригував ракетно-дронові удари по місту та вчиняв підпали на об’єктах Укрзалізниці.

Крім того, Департамент внутрішньої безпеки Нацполіції оголосив підозри 11 мешканцям Запорізької області у колабораційній діяльності. Оперативники зібрали докази, що вказують на їхню співпрацю з окупаційною владою у тимчасово захопленому Мелітополі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини