Головна Новини Суспільство Кримінал Кримінал, містика, субкультура. Що таке АУЕ
commentss НОВИНИ Всі новини

Кримінал, містика, субкультура. Що таке АУЕ

В першу чергу, це субкультура, яка має безліч ідей і правил

27 липня 2021, 18:44
Поділіться публікацією:

У гонитві за індивідуальністю і самовираженням молодь створює все нові і нові субкультури, а деякі з них, чесно кажучи, вражають і шокують. Напевно кожен з нас хоча б раз чув від хлопчаків у дворі або того гірше — когось зі своїх дітей або племінників блатні вирази або нестямні крики "АУЕ". Звучить завзято, правда? Звичайно, почувши таке, дорослі задумаються, чому їх діти видають такі звуки і що з цим робити. Пропонуємо вам розібратися, що ж приховує в собі ця абревіатура і що значить АУЕ у підлітків.

Кримінал, містика, субкультура. Що таке АУЕ

Історія зародження такого явища, як ауешная субкультура, оповита містикою тюремних закутків. Фото: wikipedia.org

Субкультура

Так що таке АУЕ? В першу чергу, це субкультура, яка має безліч ідей і правил. Основна концепція полягає у веденні дармоїдного способу життя, крадіжці, презирство до поліції, адже сама по собі розшифровка АУЕ звучить як "арештантський уклад єдиний" (рідше — "арештантська уркаганська єдність"). Це означає, що прихильники даної культури захоплюються життям поза законом, жадають творити хаос на свій розсуд і ні в якому разі не працевлаштуватися, а головне прагнення полягає в тому, щоб потрапити на "зону". Для таких "злодіїв" правилами життя є поняття, але з усіх існуючих їм відомі лише лежать на поверхні.

Містика

Історія зародження такого явища, як ауешна субкультура, оповита містикою тюремних закутків, проте "сила", що сприяла її розвитку ясна як ніколи. В основному виділяють два чинники, які могли стати причиною виникнення даного феномена. Перший з них — післявоєнна криза, супроводжувана розгулом злочинності, бідності і масового сирітства, що підштовхувало підлітків на формування банд і угруповань. Адже, здійснивши крадіжку або вбивство, можна було або отримати гроші і жити на них якийсь час, або відправитися у в'язницю, яку розцінювали як нехай і кримінальний, але дах над головою. Друга можлива причина — вплив поширеного в 90-х і 2000-х "блатняка" або "блатного фольклору", в якому тоненькою заточуванням Круга і "Вороваек" була майстерно висічена любов і тяга до злодійського життя. Вважається, що в більшій мірі саме ці пісні привели до утворення субкультури в сучасному світі.

З плином часу угруповання почали набувати вигляд справжнього злодійського ком'юніті: в бандах з'явилася ієрархія і були введені суворі закони, відповідні тим, що діють в тюремних камерах. Так, члени АУЕ-груп стали поділяються на лідерів, проміжних лідерів і "опущених". Крім цього, відмовитися від арештантського статуту дійсно складно, адже, як свідчить злодійський заповіт, "в'язниця ще нікого не відпускала", а це значить, прагнення вийти з субкультури — досить небезпечний маневр, який потягне за собою покарання від лідера.

Угруповання

Ще одна особливість, яка перетворює АУЕ-угруповання з пустощів в кримінальний осередок, є внесок в "общак", що має на увазі собою збір коштів з членів банди лідерами. Але оскільки дане явище найбільш поширене саме серед дітей і підлітків віком від 12 до 18 років, природно, що здавати гроші малолітнім "злодіям" не представляється можливим. В кінцевому рахунку, в хід йдуть такі неприємні кошти видобутку фінансів, як хуліганство з подальшим здирством, винос цінних речей з дому (як чому, так і чужого) і інші розбійницькі фішки. Для тих же, хто з тих чи інших причин не може внести свій вклад, відведений ранг "опущених": в особливо запущених випадках такі діти піддаються систематичним знущанням, сексуальному насильству, вони стають ізгоями.

Звичайно, в рамках соціуму таке явище не є нормою, тому в деяких країнах (в їх числі і Росія) почалася боротьба з арештантським варварством. Так, наприклад, для Російської Федерації 2020 рік був ознаменований визначенням руху АУЕ екстремістською організацією. Це означає, що відтепер прихильники даної субкультури за організацію нових угруповань на основі "арештантського укладу", як говорить кримінальний кодекс, підлягають позбавлення волі терміном до 12 років або штрафу в розмірі 700 тис. Рублів.

Кримінал, містика, субкультура. Що таке АУЕ - фото 2

Небезпека

Загалом, як соціальне явище, субкультура "арештантського укладу" є досить небезпечною і неприйнятною, тому не вітається суспільством. Однак, розібравшись з тим, хто такі АУЕ насправді, можете видихнути спокійно. Здебільшого для підлітків це слово внесено в молодіжний сленг і виступає в ролі вигуків, використовуваного для залучення уваги однолітків під час розмови. Поповнення лексикону молодшого покоління такими вигуками легко пояснити бажанням бути "крутими", схожими на хуліганів з двору. Але на щастя, сувора реальність така, що для багатьох дітей і підлітків, що ростуть під наглядом батьків, такий рух, як АУЕ, небезпеки не представляє, оскільки даний спосіб життя здається для них немислимим, а сім'я тримає руку на пульсі.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини