Головна Новини Суспільство Кримінал Хто і як допоміг вінницькому депутату уникнути військової мобілізації
commentss НОВИНИ Всі новини

Хто і як допоміг вінницькому депутату уникнути військової мобілізації

На Вінниччині викрили схему фальсифікації медичних висновків для уникнення служби в ЗСУ

сьогодні, 17:26
Поділіться публікацією:

На Вінниччині правоохоронці розкрили масштабну схему фальсифікації медичних документів, що дозволяла отримувати звільнення від військової служби. У справі фігурує колишній депутат Жмеринської міської ради, якому медики незаконно оформили інвалідність для зняття з військового обліку. Внаслідок розслідування поліції та ДБР підозри отримали декілька лікарів і керівників медичних установ. Про це повідомляє Національна поліція України.

Хто і як допоміг вінницькому депутату уникнути військової мобілізації

Депутат із фальшивою інвалідністю. Фото: Нацполіція

Депутат з фальшивою інвалідністю

За даними слідства, на початку 2023 року сімейний лікар без будь-яких обстежень підготував для депутата висновок про наявність цирозу печінки. На основі цього документа військово-лікарська комісія визнала його непридатним до військової служби, знявши з обліку. Однак пізніше судово-медична експертиза спростувала наявність хвороби, вказаної у медичних документах.

Викриття схеми та підозри для медичних працівників

Правоохоронці встановили, що фальсифікований медичний висновок дозволив би ексдепутату залишитися в Україні або навіть залишити її межі. Водночас він уже був фігурантом іншої кримінальної справи за організацію замовного вбивства колеги-депутата. Наразі четверо медичних працівників, зокрема голова лікарні та терапевти, отримали підозри за підробку медичних висновків і сприяння незаконному перетину кордону.

Кримінальні наслідки для причетних осіб

За статтею 332 Кримінального кодексу України, підозрюваним загрожує до дев'яти років позбавлення волі з подальшою забороною на роботу в медичній сфері та конфіскацією майна. Вирішується питання про запобіжний захід для всіх фігурантів, імовірно, у вигляді тримання під вартою.

Нагадаємо, працівники ДБР викрили керівницю Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи та її сина на незаконному збагачені. Під час обшуків у них знайшли лише готівкою майже 6 мільйонів доларів США у різних валютах. Син посадовці обіймає керівну посаду у головному управлінні Пенсійного фонду України у Хмельницькій області. Правоохоронці у межах розпочатого кримінального провадження щодо незаконного оформлення інвалідності чоловікам, які намагаються уникнути військової служби, провели низку обшуків у службових кабінетах та за місцем проживання посадовців.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини