Головна Новини Суспільство Кримінал Екс-міністр енергетики співпрацював з ОРДЛО - підтверджує слідство СБУ, ДБР та прокуратура
commentss НОВИНИ Всі новини

Екс-міністр енергетики співпрацював з ОРДЛО - підтверджує слідство СБУ, ДБР та прокуратура

Справа стосується ситуації, коли Україна опинилась без вугілля, яке не було отримано внаслідок блокування РФ

12 листопада 2021, 23:01
Поділіться публікацією:

Правоохоронні органи завершили розслідування справи українського чиновника, яких співпрацював з терористами з ОРДЛО. Про це повідомила прес-служба СБУ, ДБР та Офісу Генерального прокурора.

Екс-міністр енергетики співпрацював з ОРДЛО - підтверджує слідство СБУ, ДБР та прокуратура

Справа екс-міністра пов'язана з шахтами на території ОРДЛО - ілюстративне фото з мережі

Підозра вручена екс-міністру енергетики, який був на посаді у 2014-2016 рр. Його звинувачують у сприянні терористам згідно із ст. 258-3 Кримінального кодексу України.

Прізвище підозрюваного не вказане ні у повідомлення СБУ та ДБР, ні у повідомленні прокурори, хоча відомо, що протягом вказаного періоду міністром енергетики та вугільної промисловості був Володимир Демчишин.

Підозрюваний, як пише прес-служба прокуратури, почав діяти тоді, коли в Україні склалась складнощі з поставками вугілля: зірвалась угода з ПАР, а Росія блокувала надходження. Слідчі переконані, що він усвідомлював: Україну підштовхують до купівлі палива у "діячів" ОРДЛО, щоб це підтримало терористів економічно. Крім того, країна-агресор у такому випадку менше б витрачала на утримування захоплених територій.

На двох вугледобувних підприємствах – ДП "Шахта імені К.І. Кісельова" та ДП "Луганськвугілля" – планували закупити вугілля. Однак вони зареєстровані на окупованих територіях і тому відразу укласти угоду неможливо. Цікавим є те, що підприємства були недіючі. Для того, щоб здійснити незаконну оборудку, фігурант посприяв їх перереєстрації у Києві і призначенні у якості керівників людей з ОРДЛО.

Коли підприємства стали нібито "київськими", ПАТ "Центренерго" придбав у них вугілля, а терористи отримали 200 млн грн., як вказано у повідомленні прокуратури. ДБР уточнює: державі було завдано збитків на суму біля 1,5 млрд грн. Крім того слідчі зауважують, що незаконна схема поставок працювала за сприяння чиновника високого рангу з РФ.

Слідчий просив суд обрати для підозрюваного запобіжний захід – тримання під вартою. Можлива застава – 500 млн грн. Наразі фігурант утримується СІЗО.

Видання "Коментарі" нагадує, що в Україні і цього року є проблеми із поставками вугілля для ТЕС та ТЕЦ. Більше про це можна прочитати за посиланням.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

13 листопада 2021, 12:04

Патріотично діяв колишній міністр часів найбільшого "патріота" всесвіту Порошенка. Тоді всі вдавали одне та маскувались вишиванками, а діяли по іншому. Використовували екстремістську більшовицьку риторику. Ось чому Путін називає наших патріотів братніми.


Новини