Головна Новини Суспільство Кримінал Добрий десяток високопосадовців попався силовикам на оборудках з зерном
commentss НОВИНИ Всі новини

Добрий десяток високопосадовців попався силовикам на оборудках з зерном

Зловмисники організували масштабний механізм ухилення від сплати податків за експорт українського зерна

3 січня 2023, 18:21
Поділіться публікацією:

Служба безпеки України (СБУ) разом з Бюро економічної безпеки (БЕБ) ліквідували корупційну схему на митниці: розкрадали мільйони гривень на експорті українського зерна, пишуть "Коментарі" за інформацією пресслужби силовиків.

Добрий десяток високопосадовців попався силовикам на оборудках з зерном

держава недоотримала з експорту збіжжя сотні млн грн

Правоохоронці розкрили злочинну схему із розкрадання грошей на експорті українського зерна. До організації оборудки причетні понад 10 високопосадовців. Серед них — заступник начальника одного з департаментів Державної митної служби та керівництво Одеської митниці. Зловмисники організували масштабний механізм ухилення від сплати податків за експорт українського зерна. Через це держава недоотримала сотні млн грн.

Для реалізації схеми її організатори залучили більше ніж 370 фіктивних комерційних структур. Через них ділки масово скуповували збіжжя у приватних фермерів, сільгосппідприємств та великих агрохолдингів. Щоб "заплутати" торговельні ланцюги і уникнути сплати обов’язкових платежів до казни, "комерсанти" передавали продукцію з однієї "фірми-прокладки" до іншої. І тільки після цього збували зерно експортерам для продажу за кордон.

За даними слідства, співробітники Бюро економічної безпеки (БЕБ) завчасно виявили факти використання ризикових підприємств в експортних процедурах і письмово попередили про це Держмитслужбу. Проте, посадовці митниці не дослухалися і дозволили продаж понад мільйона тонн зернової продукції ділків за кордон.

Цю пшеницю експортували через потужності зернових терміналів в Одеському, Чорноморському та Південному портах. Під час 30 санкціонованих обшуків в адмінприміщеннях центрального апарату Держмитслужби, на території портів та за місцями проживання фігурантів правоохоронці знайшли: чорнові записи; документи в електронному вигляді; мобільні телефони із доказами проведення оборудки.

У межах кримінального провадження за зловживання владою або службовим становищем Кримінального кодексу України вирішується питання щодо повідомлення фігурантам про підозру та обрання міри запобіжного заходу.

Триває розслідування для встановлення всіх обставин правопорушення, визначення точних збитків держбюджету і притягнення винних до відповідальності.

Нагадаємо, як писали "Коментарі", за допомогою супутникових зображень NASA вдалось встановити кількість вкраденого зерна з України. Загальна сума, якого складає понад один мільярд доларів США.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини