Головна Новини Суспільство Кримінал Чиновник піде у в'язницю, хоча і визнав провину - рішення ВАКС
commentss НОВИНИ Всі новини

Чиновник піде у в'язницю, хоча і визнав провину - рішення ВАКС

В Україні вперше застосовано інститут угод між обвинуваченим та судом під час розгляду справи екс-керівника державної компанії

29 жовтня 2021, 22:20
Поділіться публікацією:

ВАКС розглянув справу, у якій обвинувачений визнав свою провину. Присуд – реальний термін, повідомляє прес-центр установи.

Чиновник піде у в'язницю, хоча і визнав провину - рішення ВАКС

Судять екс-керівника філії АТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України" - фото Facebook

Екс-керівник філії АТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України" (ДПЗКУ), обвинувачений, уклав угоду зі слідством. У ній він визнавав свою провину, сподіваючись на менший термін. Рішення Верховного антикорупційного суду (ВАКС) було несподіваним: він вперше за таких умов покарав  громадянина на 3,5 роки ув'язнення. Крім того чоловік не матиме права займати державні посади і сплатить штраф. 

Справа стосувалась подій, які відбувались у листопаді-грудні 2019 р. Тоді ще керівник філії зернової корпорації зерно, вартістю 15 млн грн, передав у власність сторонній компанії. Дозволу на такі дії від власника він не отримав, а скористався повноваженнями, які на даній посаді.

Посадовець, потрапивши під слідство, вирішив укласти угоду: він визнає свою провину, натомість отримуючи менший термін. Екс-керівника підозрювали у злочині за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України – зловживання владою або службовим становищем, яке спричинило тяжкі наслідки. Можливе покарання за даною статтею – шестирічне ув'язнення. Однак обвинувачений отримав майже удвічі менший термін, уклавши угоду.

Рішення ВАКС показує, що у судовій владі України дійсно працює інститут угод. Нечисті на руку чиновники та керівники, потрапивши під підозру, розумітимуть: покарання буде невідворотним. Але вони можуть визнати свою провину, компенсувати державі втрати і тоді отримають певне полегшення у судовому вироку.

Видання "Коментарі" нагадує, як нещодавно представники уряду шукали способи вирішити питання із боргом ДПЗКУ. Зернова корпорація заборгувала китайському банку мільярд гривень та не виконала зобов'язань з поставки зерна. Подробиці можна прочитати за посиланням.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини