Головна Новини Суспільство мистецтво і культура Заборона Булгакова або хроніки гібридної війни: думки експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Заборона Булгакова або хроніки гібридної війни: думки експертів

У необхідності заборон на російські книги в Україні розбиралися експерти

1 лютого 2021, 15:06
Поділіться публікацією:

Державний комітет телебачення і радіомовлення України заборонив ввозити з Росії книгу Булгакова "Майстер і Маргарита", а також ряд інших творів. Ряд медіа поширили інформацію, не вникаючи в суть (що деякі книги заборонено ввозити через передмову, де мова йде про "представників російського кіно, які за публічну підтримку військової інтервенції внесені до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці"). Експерти дали свою оцінку ситуації, що склалася і прокоментували заборону книг з РФ в цілому.

Заборона Булгакова або хроніки гібридної війни: думки експертів

Колаж "Коментарів" - автор Дмитро Романюк

"Противник використовує будь-який привід, щоб завдавати удару"

Керівник Центру суспільно-інформаційних технологій "Форум", політичний експерт Валерій Димов впевнений, що такі заборони потрібні.

"Хоча б тому, що діють вони на підставі прийнятого українським парламентом закону. А він був прийнятий (ще в каденцію Порошенко) не просто так, а у зв'язку з тим, що Росія здійснює агресію проти України. І люди, культурний продукт, які заборонені, потрапили під заборону саме тому, що підтримують цю агресію. Саме тому фільми з їх участю, книги, до яких вони пишуть передмови, або де якимось чином фігурують, не повинні поставлятися в Україну, демонструватимуться тут. Так що представники Держкомтелерадіо, приймаючи відповідні рішення, просто виконують закон", — підкреслює Валерій Димов.

За його словами, агресія йде не тільки на полі бою. Вона і — в культурному, інформаційному просторі. Це справжня гібридна війна.

"Противник використовує будь-який привід, щоб завдати удару. Тому і прокачують тему "заборони Булгакова в Україні", хоч нічого подібного і поруч немає, — зазначає експерт. — Скандал роздмухали, взявши за основу витяги з січневого інтерв'ю начальника управління дозвільної процедури та контролю за розповсюдженням видавничої продукції Держкомтелерадіо Сергія Олійника.

Але перекрутили все так, як зручно провокаторам. Тим часом заборонено не Булгакова, не роман "Майстер і Маргарита", а певне видання, в передмові до якого згадуються представники російського кіно, публічно виступали на підтримку військової інтервенції в Україні. Цілком логічно, що вони внесені до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці".

Валерій Димов впевнений, що подібні інформаційні вкидання робляться пропагандистами, культурними диверсантами, визначеними політсилами, зацікавленими в дестабілізації ситуації в Україні. На всіх фронтах. Включаючи культурний.

"У владі сидять швондери, які за нас вирішують, що нам можна, а що ні"

Політичний аналітик Сергій Лозовський підкреслює: "Моя думка — такі заборони є чистої води ідіотизмом. Як і взагалі заборони, які стосуються діяльності артистів, музикантів, співаків — діячів культури та мистецтва. Скільки разів бували ситуації, що зривали концерти навіть українських артистів! Натовп радикалів робила це не тільки заради власне тваринного задоволення, а й — за гроші наймачів. "Діячів" правого спрямування, які працювали і працюють на розкол суспільства".

Серед таких "Раскольних" явищ Сергій Лозовський називає і "мовний закон", окремі норми якого (щодо діяльності сфери обслуговування виключно українською) вже привели до ряду інцидентів. У тому числі псування майна і нападів.

"Чому у нас немає антирадикальних груп? Немає тих, хто може дати відсіч радикалам на всіх рівнях — від вулиці, до парламенту? Нам потрібно шукати точки дотику в суспільстві, а не провокувати чергові розколи та розломи. Але, схоже, у когось саме такі — раскольні — завдання. Як наслідок — у владі сидять всякого роду "швондери", які вирішують, що нам читати можна, а що — не можна, що дивитися можна, а що — ні в якому разі, що слухати можна, а що — ні-ні. Все це так чи інакше замикається на тому, що ми не відчуваємо себе господарям своєї країни. А тому втеча звідси наростає, а перспективи — все більш туманні", — резюмує експерт.

Як повідомляв портал "Коментарі", в соціальній мережі поширилася інформація про те, що Держтелерадіо України заборонило ввозити в країну роман "Майстер і Маргарита" російського письменника Михайла Булгакова. Але як виявилося, заборона стосується тільки одного тиражу, який був виданий в "Абетці-Аттікус".





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини