Головна Новини Суспільство мистецтво і культура З Польщі привезуть зброю славнозвісного українського гетьмана: коли її можна буде побачити
commentss НОВИНИ Всі новини

З Польщі привезуть зброю славнозвісного українського гетьмана: коли її можна буде побачити

З Польщі привезуть зброю гетьмана Сагайдачного

26 січня 2022, 10:53
Поділіться публікацією:

З нагоди 400-річчя з дня смерті відомого українського гетьмана та полководця Петра Конашевича-Сагайдачного на його Батьківщину привезуть раритетну річ, що пов'язана зі славетним українцем. Як розповів міністр культури Олександр Ткаченко, до України привезуть меч гетьмана з Польщі, передає ВВС.

З Польщі привезуть зброю славнозвісного українського гетьмана: коли її можна буде побачити

Копія меча, яку виставляли у Львові у 2020 році, фото Армія Інформ

Меч Сагайдачного тривалий час зберігався в Кракові. Це подарунок гетьману від короля Владислава IV Вази за успішну операцію під Хотином та розгром турецького війська. Через рік після битви гетьман та кошовий отаман помер — навесні 1622 року.

Про експонування меча Сагайдачного домовилися міністри двох країн. Експонуватимуть пам'ятку в Києві. Точної дати невідомо, можливо, меч привезуть до початку літа. Міністр Ткаченко назвав таку ініціативу практикою експонування безцінних пам'яток для історії нашої держави. Наразі представники міністерств культури обох країн розпочали працювати над організацією процесу передачі пам'ятки.

Про відомого полководця і політичного діяча українці складали пісні. Найбільш популярна народна пісня або як її ще називають козацький марш "Ой на горі женці жнуть". Також в XVII столітті була написана Дума про Сагайдачного. 

Сагайдачний відомий і тим, що йому вдалося перетворити військо запорозьке на організовану силу. Саме Петро Сагайдачний організовував успішні походи на Кримське ханство, Османську імперію та Московське царство.

В 1618 році до участі в поході на Москву українців закликав королевич Владислав, що хотів сісти на московський престол. Тоді на місто вирушили 20 тисяч козаків, які разом з поляками тримали його в облозі три місяці. Представники Московського царства були змушені укласти Деулінський мирний договір з Річчю Посполитою.

Як повідомляв портал "Коментарі", 30 грудня ввели в обіг нові пам'ятні монети незвичної форми під назвою "Козацькі клейноди". Набір цих чотирьох срібних монет у формі ромбів можна придбати на сайті Національного банку. Тираж пам'ятних монет із зображенням головних клейнодів Війська Запорозького обмежений.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини