Головна Новини Суспільство мистецтво і культура Від музею до чорного ринку: п'ять найрезонансніших крадіжок художніх творів
commentss НОВИНИ Всі новини

Від музею до чорного ринку: п'ять найрезонансніших крадіжок художніх творів

Крадіжки зі зломом залишаються частим явищем у світі мистецтва

24 квітня 2024, 13:45
Поділіться публікацією:

Мистецтво часто стає об'єктом захоплення не тільки поціновувачів та колекціонерів, а й злочинців. За останні століття світ став свідком безлічі зухвалих і хитромудрих крадіжок шедеврів, кожна з яких залишила значний слід в історії художніх злочинів. Наведемо п'ять найрезонансніших художніх крадіжок.

1. Крадіжка "Мони Лізи" (1911)

Один із найзнаменитіших художніх творів в історії, "Мона Ліза", був викрадений з Лувру 21 серпня 1911 року. Вінченцо Перуджа, італійський робітник, який працював у музеї, сховав картину під робочим одягом і просто виніс її з будівлі. Ця крадіжка викликала величезний суспільний резонанс і навіть засумнівалась у ефективності музейної охорони. Картина була повернута до Лувра лише через два роки після того, як Перуджа спробував продати її італійському дилеру.

2. Крадіжка з Витонченого музею Ізабелли Стюарт Гарднер (1990)

1990 року двоє чоловіків, одягнених у форму поліцейських, увірвалися до музею Ізабелли Стюарт Гарднер у Бостоні та вкрали витвори мистецтва на суму понад 500 мільйонів доларів. Серед вкрадених робіт були картини Вермеєра та Рембрандта. Ця крадіжка залишається найбільшою не розкритою крадіжкою мистецтва в історії США.

3. Ван Гоговський "Портрет доктора Гаше" (1990)

"Портрет доктора Гаше", один із знаменитих полотен Вінсента Ван Гога, був викрадений у 1990 році з Національної галереї в Осло. Злодії розбили вікно, щоб потрапити до музею, і швидко забрали картину. За кілька місяців полотно було знайдено завдяки анонімному дзвінку до поліції.

4. Крадіжка "Кріку" Едварда Мунка (2004)

2004 року озброєні грабіжники увірвалися до Музею Мунка в Осло і на очах у відвідувачів забрали "Крік" — один із найвідоміших творів Едварда Мунка. Картина була відновлена у 2006 році після низки поліцейських розслідувань.

5. Крадіжка "Папуг" Франса Снейдерса (2006)

Картина "Папуги" бельгійського художника Франса Снейдерса була вкрадена з музею в Ніцці. Злочинці використали складний план, включаючи відволікання охорони. Цей твір так і не було знайдено.

Від музею до чорного ринку: п'ять найрезонансніших крадіжок художніх творів

Найвідоміші мистецькі крадіжки

Кожна з цих крадіжок наголошує на слабкості систем охорони музеїв та галерей. Вони змушують задуматися про значення мистецтва в нашій культурі та про те, як ми його захищаємо.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини