Головна Новини Суспільство мистецтво і культура Велика реставрація культурної спадщини: як в Україні планують залучати більше туристів
commentss НОВИНИ Всі новини

Велика реставрація культурної спадщини: як в Україні планують залучати більше туристів

Експерти розповіли, наскільки реальними є плани уряду щодо «Великий реставрації»

12 січня 2021, 19:50
Поділіться публікацією:

Серед цілей і планів Міністерства культури і інформаційної політики України на 2021 року є велика реставрація культурної спадщини, реалізація проектів "Туристичні магніти і туристичні маршрути" і реалізація просвітницької діяльності по медіаграмотності населення. Де реально може бути прорив, а де — "розпил" коштів і видимість діяльності — "Коментарі" розбиралися разом з експертами.

Велика реставрація культурної спадщини: як в Україні планують залучати більше туристів

Велика реставрація. Фото: Д. Романюк/Comments.ua

Як привабити туристів

"Прорив буває там, де кошти витрачаються грамотно і ефективно. У нас з цим традиційна проблема, — каже директор Агентства соціальних комунікацій та Агентства доступних подорожей Сергій Белашко. — Кожен регіон не може бути "магнітом". Подібна ініціатива демонструє, що в Мінкульті в корені не розуміють ситуацію. Коли починають залучати туристів по всіх усюдах, в результаті виходить така нісенітниця, як пам'ятник Ярославу Мудрому в Сумах, де у князя — непропорційні частини тіла. І таке в Україні по всіх усюдах. Хочуть зробити чергову пам'ятку, але мають мізерний бюджет і бажаючих просунути "своє бачення". І виходить, що виходить ... "

За словами експерта, та ж туристична галузь у нас розвивається швидше всупереч, ніж завдяки державі. І нові проекти і програми — це скоріше видимість дії, ніж власне допомогу.

"Знайомство з кухнею регіону — важливий фактор туризму. Але карантинні обмеження багато в чому вдарили по цьому напряму. Гостро стоїть і питання культури самих готелів. У деяких міста вони стали оазисами жлобства. А люди не поїдуть більше туди, де зіткнулися з подібними проявами. Саме в цьому напрямку повинно вести роботи Мінкульури — формувати культуру, в тому числі туризму. Створювати клієнто-орієнтовану систему. А не вчити людей (це до планів про медіаграмотності і просвітительстві) шукати в пошуковику ті чи інші готелі. Це люди і так вміють. Важливо щоб в готелі, куди приїжджають туристи, були певні стандарти спілкування, якості ", — підкреслює Сергій Белашко.

Коментуючи плани з реставрації культурної спадщини, він звернув увагу, що мало не щотижня в Україні спалахують нові скандали навколо того, що ще щось вирішили знести або перейменувати. Про який культурну спадщину тут може йти мова?

"На жаль, держава не створює додаткових стимулів для того, щоб розвивався туризм. Воно, по суті, багато в чому діє бездумно. Те ж дорожнє будівництво не орієнтоване на туристичні маршрути. Основний фактор тут — лобіювання мерами або депутатами-мажоритарниками. Хоч для туриста першочергове питання — транспортна доступність. І мова не тільки про якісні дорогах, а й про періодичність (як часто ходить), зручність транспорту ", — зазначає експерт.

"Велика реставрація"

Політичний експерт, директор Communication group Володимир Манько зазначає: "У цьому році Україна повинна залучити більше туристів. І це незважаючи на коронавірус. Такі плани виношує влада — і наміри більш ніж серйозні, так підкріплені бюджетним фінансуванням. Зустрічайте — нас чекає проект під назвою "Велика реставрація" до кошторису в 3,5 млрд грн. На урядовому сайті говориться, що цей проект дозволить перетворити культурні об'єкти в один з основних ресурсів розвитку України ".

На думку експерта, діюча влада страждає хворобою під назвою гігантоманія. Але за "великими" назвами приховані, як правило, і великі розпили.

"Подивимося на ініціативу президента під назвою" Велике будівництво ". У 2020 році це будівництво (в тому числі поява нових доріг і ремонт старих) фінансувалося частково за рахунок ковід-фонду. А люди тим часом через брак коштів не отримували належного лікування, — нагадує Володимир Манько. — А через постійні корупційні скандали це проект назвали "великим розкраданням". Тому чекати чогось дійсно великого і чистого від влади не доводиться і в сфері культури ".

Директор Communication group не виключив, що в рамках "Великої реставрації" відновлять кілька об'єктів. Будуть перерізання стрічок і промови президента. Нас будуть переконувати, що Україна в яких туристичних рейтингах вже піднялася вгору. А на ділі ...

"А на ділі за фасадом відновлених об'єктів буде обсипатися штукатурка. А за фасадом офіційних звітів про використання коштів виявиться нове розкрадання. І на завершення цієї історії в деклараціях топ-чиновників, які займалися "величним" справою, виринуть нові маєтки, квартири, люксові авто ", — прогнозує Володимир Манько.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, як зміниться туризм в 2021 році.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини