Головна Новини Суспільство мистецтво і культура УПЦ МП просить владу врятувати печери Києво-Печерської лаври: що сталося
commentss НОВИНИ Всі новини

УПЦ МП просить владу врятувати печери Києво-Печерської лаври: що сталося

Представники лаври звернулися до прем'єр-міністра Шмигаля з проханням виділити кошти для ремонтних робіт

5 липня 2021, 20:09
Поділіться публікацією:

В УПЦ МП просять українську владу врятувати та зберегти печери в Києво-Печерській лаврі. Мова йде про  аварійну ситуацію в лабіринтах Ближніх печер лаври. Про це повідомляють у центрі інформації УПЦ МП.

УПЦ МП просить владу врятувати печери Києво-Печерської лаври: що сталося

Лабіринти Ближніх печер (фото із відкритих джерел)

Відповідний лист до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля написав намісник лаври митрополит Павел. Священнослужитель попросив допомогти зберегти "Лабіринти Ближніх печер" (корпус № 90), які належать до всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

"Останнім часом збільшився рівень зволоженості ґрунтів.  Якщо не будуть вжиті термінові заходи, існує велика ймовірність руйнування лабіринтів печер, що може привести до непоправних втрат і людських жертв", — йдеться у повідомленні.

У лаврі розповідають, що жахливий стан підземних комунікацій, багаторічна амортизація, а ще — різке  весняне танення снігу  — це причини, що перенасичують водоносний горизонт над печерами та підтоплюють історичний комплекс.

За результатами моніторингу стану печер, з'ясувалося, що рівень вологи в ґрунтах збільшився.

Митрополит Павел повідомив, що за результатами комісій ТЕБ та НС ситуація на цих ділянках історичного комплексу визначена як надзвичайна регіонального масштабу. 

За словами представників лаври, ці  ділянки печер є частиною паломницького маршруту, відтак, "існує загроза руйнування лабіринтів, що може привести до людських жертв".

Намісник Києво-Печерської лаври попросив  прем'єра розглянути можливість виділити з державного бюджету кошти для ремонтних робіт.  

Ближні або, як їх ще називають,  Антонієві печери — цілий підземний комплекс печер в лаврі. Їх ширина — 1,5 метра, висота — 2,5 метра. Загальна протяжність підземних ходів Ближніх печер  — 383 метри. У підземному комплексі є 3 вулиці, що з'єднані між собою ходами. Печерна — головна вулиця, до якої примикає найдревніша в  печерах церква Введення Богородиці в храм.

Ще один з найдавніших "шляхів"  в Ближніх печерах веде до "загальної трапезної" печерських ченців. В історичному комплексі збереглася величезна кількість житлових келій. А місце поховання преподобного Антонія знаходиться в закритій завалом частині печер навпроти церкви, побудованої в кінці XVI — початку XVII століття.

Нагадаємо, що видання "Коментарі" повідомляло про те, що в Києво-Печерській лаврі — масове зараження студентів COVID-19.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини