Головна Новини Суспільство мистецтво і культура Український фільм "20 днів у Маріуполі" отримав Оскар: подробиці
commentss НОВИНИ Всі новини

Український фільм "20 днів у Маріуполі" отримав Оскар: подробиці

Фільм визнаний найкращим у категорії "Повнометражний документальний фільм"

11 березня 2024, 10:14
Поділіться публікацією:








Мстислав Чернов та його документальний український фільм "20 днів у Маріуполі" залишив слід в історії престижної премії "Оскар". Перемігши в категорії "Найкращий повнометражний документальний фільм", фільм Чернова не лише завоював увагу світової громадськості, а й став символом незламної сили духу та боротьби за правду.

Український фільм "20 днів у Маріуполі" отримав Оскар: подробиці

"20 днів у Маріуполі" отримав кінопремію "Оскар"

Мстислав Чернов, чиє ім'я тепер занесене до анналів кінематографічної слави, став першим українським режисером, удостоєним такої високої нагороди. Але шлях до цього трофею був не з павільйонів Голлівуду. Сюжет фільму "20 днів у Маріуполі" висвітлює події початку повномасштабного вторгнення, коли РФ почала знищувати мирні міста України.

Співавтори фільму – фотограф Євген Малолєтка та продюсер Василиса Степаненко – разом із Черновим вирушили до Маріуполя на початку повномасштабного вторгнення. Їхня місія полягала не у створенні кінематографічного шедевра, а в документуванні жорстокості та руйнування.


Чернов, звертаючись до аудиторії під час церемонії, зазначив:

"Мені хотілося б, щоб я цього фільму ніколи не знімав", — сказав Чернов під час церемонії. — Я хотів би поміняти цей „Оскар“ на те, щоб Росія ніколи не вторгалася в Україну і більше ніколи не нападала на наші міста. Але разом ми можемо зробити так, щоби правда перемогла. Слава Україні!".

Фільм "20 днів у Маріуполі", що розповідає про героїчну боротьбу міста та його мешканців проти російського вторгнення, став не просто документальним свідченням військових злочинів, а й символом незламної української стійкості.

Премія BAFTA, яку отримав фільм трохи раніше, вже наголосила на значущості цієї кінострічки для розуміння глобальних конфліктів нашого часу. Але "Оскар" вивів це визнання на абсолютно новий рівень, довівши, що мистецтво є потужним інструментом у боротьбі за правду.

У той час як "Опенгеймер" Крістофера Нолана заслужено отримав звання найкращого фільму, увага до "20 днів у Маріуполі" наголосила, що кінематограф – це не лише розвага, а й важливий соціальний коментар .



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини