Головна Новини Суспільство мистецтво і культура Українці хочуть, щоб міністр культури подав у відставку через пожежу в столичному костелі
commentss НОВИНИ Всі новини

Українці хочуть, щоб міністр культури подав у відставку через пожежу в столичному костелі

Орган, який згорів, створили майстри фірми «Rieger-Kloss» ще у Чехословаччині

5 вересня 2021, 12:20
Поділіться публікацією:

У п'ятницю, 3 вересня, в столичному костелі Святого Миколая сталася пожежа, яка повністю знищила старовинний орган. Пожежники загасили вогонь ввечері. Будівля костелу, що знаходиться на балансі Міністерства культури, збережена, але тепер потребує реставрації. Вогонь частково пошкодив внутрішнє оздоблення костелу.

Українці хочуть, щоб міністр культури подав у відставку через пожежу в столичному костелі

Згорівший костел Святого Миколая, фото Facebook

Відомо, що пожежа почалася, коли проводили чергову репетицію на органі.

На місце прибув міністр внутрішніх справ Денис Монастирський і міністр культури Олександр Ткаченко, про що повідомив у своєму Facebook глава Міністерства внутрішніх справ.

"На жаль, співробітники установи культури не викликали рятувальників відразу після виникнення пожежі, намагаючись її загасити самостійно. В результаті було втрачено дорогоцінні хвилини. Доведеться будувати новий орган. Поліція розглядає зараз усі можливі версії загоряння", — написав Монастирський.

За його словами, основна версія — замикання електропроводів всередині дерев'яного корпусу органу. Слідчі проведуть допити свідків і вивчать записи камер відеоспостереження. Також призначено відповідні експертизи.

Однак у соцмережах українці вкрай обурені цією подією і вважають, що якби раніше відреставрували музичний інструмент, то його б не втратили зараз. Тому вимагають, щоб міністр культури пішов у відставку, а пам'ятники архітектури передали на баланс столиці й нарешті провели там реставрацію, якої вони потребують вже давно.

"Костел Святого Миколая, очевидно, потрібно рятувати від "управління" Вашого міністерства. Це — результат дикої недбалості держави. Раджу також подумати, чи не варто звільнити місце міністра культури для більш компетентного і рішучого керівника. А то у нас в Києві скоро установи культури під керуванням міністерства закінчаться", — йдеться у повідомленні .

Українці хочуть, щоб міністр культури подав у відставку через пожежу в столичному костелі - фото 2
Українці хочуть, щоб міністр культури подав у відставку через пожежу в столичному костелі - фото 3

Сам же міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко в Telegram звинуватив у всьому судову тяганину і мерію міста Києва, яка рік роздумувала, де повинен бути побудований Будинок музики. Через це процес реконструкції органу був ускладнений, впевнений міністр.

"Додатково в конструкції самого органу неможливо встановити захисні металеві конструкції для електроприводів. Імовірне замикання сталося (втім остаточне рішення ще за експертами) саме всередині органу після проведення профілактичних робіт по його очищенні та початку репетицій", — йдеться у повідомленні.

Українці хочуть, щоб міністр культури подав у відставку через пожежу в столичному костелі - фото 4
Українці хочуть, щоб міністр культури подав у відставку через пожежу в столичному костелі - фото 5


Для довідки

Орган, який згорів, створили майстри фірми "Rieger-Kloss" ще у Чехословаччині. В органу 55 регістрів, розподілених по трьох мануальних і педальній клавіатурах, 3945 труб різних діаметрів і довжини (від 13 міліметрів до 6 метрів), зроблених із металу, чорного і червоного дерева. Інструмент мав широку темброву палітру, на ньому можна було виконувати музичні твори різних стилів.

Так виглядав костел до пожежі.


Українці хочуть, щоб міністр культури подав у відставку через пожежу в столичному костелі - фото 6

Як повідомляв портал "Коментарі" раніше, в центрі італійського міста горіла історична будівля.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

укопрнегывш

5 вересня 2021, 12:31

Негодяя псевдопатриота Ткаченко убрать с поста министра и отдать под судщ за его злодеяния!

стас

5 вересня 2021, 12:13

скороця команла все доведе до такого ладу як костел,відайте його католикам вони його доведудь до прекрасного стану і будуть там правити ,цезлочин що до сих пір його релекійній громаді не віддали

фенікс

5 вересня 2021, 12:09

Боти пєсів, щури-тимошенківці, що з"їли зерно в ДПЗКУ, та опзжисти - це дякувати Всевишньому - не всі українці ! А що робить мер Києва Кличко ?! Спить в оглоблях чи їсть "рибку" ?

проктолог

5 вересня 2021, 12:02

Украинцы хотят. Какие и сколько Украинцев этого хотят??? И при чем тут министр культуры? Чего так мало захватили? Надо и Президента в Премьер- Министром, да и Спикера сразу в отставку. А еще лучше всех в отставку.

Патріот

5 вересня 2021, 11:46

Це підпал. Після передачі костелу католикам, така пожежа є помстою.


Новини