Головна Новини Суспільство мистецтво і культура Україна проти Росії. Війна на червоній доріжці за Оскар 2023
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна проти Росії. Війна на червоній доріжці за Оскар 2023

Український фільм змагається за премію "Оскар" як найкращий документальний фільм. Йому протистоїть стрічка, розповідає про російського опозиціонера.

10 лютого 2023, 11:40
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Поки триває кривава війна на сході та півдні України, не менш запекла боротьба відбувається в культурному просторі. До короткого списку номінантів Кіноакадемії США потрапив український фільм "Будинок зі скалок" про дитячу установу на сході України, яка була зруйнована війною. Конкурентом української стрічки є фільм про російського опозиціонера Олексія Навального. Саме ці обидва проєкти одні з головних претендентів на перемогу. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання Politico.

Україна проти Росії. Війна на червоній доріжці за Оскар 2023

Український фільм серед номінантів на "Оскар". Фото: AFP via Getty Images

Фільм "Навальний" зняв канадський режисер Деніел Роер за підтримки HBO Max і CNN Films. Сюжет описує історії російського опозиціонера, який ледь не загинув від нерво-паралітичної речовини, а потім повернувся до Москви де був заарештований і відправлений у в'язницю.

Фільм про росіянина має значну медіапідтримку, адже його покажуть на HBO Max, а на Таймс-сквер повісили афішу. Окрім того, актор Г'ю Джекман популяризує фільм.

"Це документальний фільм про людину, яка буквально щодня ризикує своїм життям", — сказав Джекман. 

Однак українці обурені таким становищем, адже Навальний хоч і опозиційний до Путіна, проте має подібні думки з російським диктатором щодо Криму. В одному з інтерв'ю Навальний сказав: "Крим — це що, бутерброд із ковбасою, щоб його туди-сюди повертати?".

"Вони мовчали 11 місяців війни, але тепер, коли "Оскар" на порозі, вони активізувалися і імітують антивоєнний рух. Якщо Академія присудить їм нагороду, то це буде черговий глухий жест", –  говорить юрист Центру протидії корупції Тетяна Шевчук.

За нагороду найкращого документального фільму від України претендуватиме "Будинок зі скалок". Це спільна продукція України, Фінляндії, Швеції та Данії, що зображає історію дитячого будинку на сході країни. Фільм зняли перед вторгненням, а сам будинок тепер в руїнах.

"Зараз усі діти в безпеці. Вони були евакуйовані за кордон. А їхні вихователі вимушено переселені в інші регіони України. Тому вони також відносно безпечні. Однак спецінтернат був зруйнований після ракетного удару", — сказав асистент режисера Азад Сафаров.

Українська стрічка не має такого потужного продакшену як фільм про російського опозиціонера, проте номінація на "Оскар" може свідчити, що він має потужні сенси.

"У фільму, наприклад, немає американського прокатника. Отже, результат — номінація на "Оскар" — свідчить про те, що фільм справді вразив науковців і, можливо, вони просто порадили один одному подивитися фільм, і тому фільм був номінований", — сказала співробітниця продакшн студії українського фільму Дар’я Бассель.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що відомий шахіст змінив свою думку про росіян.

Також "Коментарі" писали про експертів ООН, які критикують Латвію за мовний закон. Латвійці намагаються провести дерусифікацію в країні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини