Україна отримала від США давню зброю, яку раніше вкрала Росія

Україні повернули вкрадені артефакти, які були вивезені до Росії, а потім направлені в Сполучені Штати.

Сполучені Штати повернули історичні та культурні артефакти Україні. Давня зброя була вивезена з території України до Росії, а звідти посилками доставлено до США. Завдяки співпраці міжнародних дипломатів та Департаменту внутрішньої безпеки США українська спадщина повернулась. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на Facebook Посольства України в США.

10 березня українське посольство в Сполучених Штатах разом з офіційними особами США та України провели церемонію передачі вкрадених українських артефактів.

"Російські окупанти цілеспрямовано викрадають та вивозять з України історичні та культурні артефакти, намагаючись позбавити Україну ідентичності", - передає слова Оксана Маркарової Посольство України в США.

Серед виявлених археологічних предметів була зброя з території України різних періодів. До України повернули скіфські мечі акінаки датовані близько 6-5 ст. до н. е, шаблі половців часів Київської Русі, а також шліфовану сокиру, якій понад 4 тис. років.

З початку липня 2022 року Департамент внутрішньої безпеки США затримав кілька вантажів історичних та культурних артефактів, які могли походити з території України. Вантаж без потрібної документації для антикварних чи археологічних предметів був відправлений з Краснодарського краю Російської Федерації. Загалом американським органам вдалось затримати близько 20 посилок. Після проведення експертиз та консультацій з міністерством культури України, підтвердились здогадки, що це українські пам’ятки. Як повідомляє посольство України в США, передача мечів це тільки перша частина повернення давньої зброї, яку вкрали росіяни.


Раніше портал "Коментарі" писав про українську Мрію: життя і смерть найбільшого літака у світі.

Також "Коментарі" повідомляли про безглузду причину для початку війни: військовий конфлікт через футбольний матч.