Головна Новини Суспільство мистецтво і культура Трипільська культура: де можна переглянути онлайн-базу артефактів
commentss НОВИНИ Всі новини

Трипільська культура: де можна переглянути онлайн-базу артефактів

Відкриють експозицію восени 2021 року

10 вересня 2021, 13:25
Поділіться публікацією:








Трипільська культура: де можна переглянути онлайн-базу артефактів

Створюють онлайн-базу артефактів трипільської культури, фото сайту Tripillya

За підтримки Українського культурного фонду державний історико-культурний заповідник Черкаської області "Трипільська культура" запустив проєкт зі створення онлайн-бази наявних артефактів. Про це повідомляє сайт "Шо там".

У межах експозиції "Трипільська пектораль" можна буде переглянути артефакти із 11 трипільських поселень онлайн у 3D-візуалізації. Наразі цю експозицію готують до запуску. На сайті Трипілля.ком можна побачити фотографії в деяких музейних залах. Зокрема, онлайн доступні зали кераміки, пластики, прикрас та амулетів, знаряддя праці, зброї. Всього планується відкрити сім залів фізичної експозиції.


Трипільська культура: де можна переглянути онлайн-базу артефактів  - фото 2
Трипільська культура: де можна переглянути онлайн-базу артефактів  - фото 3
Трипільська культура: де можна переглянути онлайн-базу артефактів  - фото 4
Трипільська культура: де можна переглянути онлайн-базу артефактів  - фото 5


Планують відкрити експозицію у жовтні-листопаді 2021 року. У віртуальній галереї буде доступна функція AR, за допомогою якої можна спроєктувати об’єкти на плоску поверхню та побачити їх реальні розміри.

Експозиція цікава тим, що для перегляду не треба їхати до трипільських поселень, а можна ознайомитися з археологічними знахідками онлайн. Це зручно не лише для поціновувачів історії, а й для студентів, учнів, що вивчають відповідний історичний проміжок на уроках.

Зазначимо, що заповідник "Трипільська культура" є найбільшим на території Східної Європі. Музейна експозиція нараховує півтисячі експонатів. Також заповідник сформував одну з найбільших в Україні тематичних колекцій (понад 90 тисяч одиниць). Це один з основних майданчиків, де реалізують проєкти експериментальної археології.

Заповідник спільно з Інститутом археології Національної академії наук України щорічного проводить археологічні розкопки на території восьми поселень, які датуються 5-4 тис. до н.е., тобто були створені в добу енеоліту. Поселення знаходяться на території Звенигородського та Уманського районів Черкаської області. У свій час вони були найбільшими поселеннями за площею у світі.

Портал "Коментарі" повідомляв де можна переглянути онлайн-виставку "Репресоване мистецтво".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини