Головна Новини Суспільство мистецтво і культура Росія втрачена тепер не лише для України, а й для всього світу: чому розкол на віки
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія втрачена тепер не лише для України, а й для всього світу: чому розкол на віки

Після вторгнення Росії між українцями та росіянами стався глобальний розкол

16 квітня 2022, 12:52 comments1381
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський у своєму черговому відеозверненні зазначив, що Росію після всього, що вона наробила та творить в Україні, більше ніколи не сприйматиме український народ та весь світ. І що Росія назавжди програла Україну. Експерти проаналізували ці заяви для видання "Коментарі".

Росія втрачена тепер не лише для України, а й для всього світу: чому розкол на віки

Війна в Україні. Фото: Міноборони України

РФ відкритим вторгненням та звірствами зруйнувала хоч якісь можливості для нормальних відносин з українським народом

Професор соціології Павло Федорченко-Кутуєв розмірковує так:

"Президент абсолютно правильно вказав на важливу межу українського світогляду, яка загартувалась за час героїчної боротьби нашого народу за свою незалежність проти російської навали. А саме – що українці з презирством ставляться до жорстокості. При цьому вважаючи, що жорстокість має бути покарана".

За словами соціолога, до того, як почалася ця масштабна фаза війни Росії проти України (нічим не спровокована), навіть незважаючи на події, що відбуваються з 2014 року (незаконна анексія Криму, окупація частини Донбасу), незважаючи на події давніші – все одно до 24 лютого 2022 року ми могли намагатися вести розмови про якийсь діалог та досягнення порозуміння з керівництвом РФ та його підданими.

"Саме підданими, тому що росіяни демонструють, що є слухняними, покірними підданими, які як отара слідують за тими, хто їх поганяє. Вони точно не є вільними, автономними, сміливими, тверезими, відповідальними громадянами. На відміну від українців, які героїчно захищають свою свободу, свої сім'ї, свою землю, свої погляди, свою країну", – наголошує Павло Федорченко-Кутуєв.

Відповідно, продовжує він, Україна вже видобула за ці понад 50 днів героїчної боротьби дуже багато в очах світу. Переважно – західного світу, на який ми орієнтуємось. Ну, а РФ остаточно зруйнувала залишки своєї репутації в очах демократичного світу.

"Безумовно, є і репресивні режими, які підтримують Росію, які самі грають на протиріччях і використовують шалених агресорів, таких як РФ, щоб розхитати світоустрій у своїх інтересах. Думаю, зрозуміло, про які держави йдеться. Особливо показник у цьому сенсі Китай, – пояснює соціолог. – При цьому, ми бачимо, що держави, на які орієнтується Україна, які є лідерами демократії, щодо прав людини, різноманітних свобод (те, за що відчайдушно зараз бореться наша нація), світ, який не зовсім вірно називати Західним, тому що до нього приєдналися та сама Японія, та сама Австралія – цей світ на нашому боці. І ми виступаємо від його імені. І ми захищаємо її цінності".

Експерт упевнений, що РФ відкритим вторгненням та звірствами, які творила та творить на українській території, зруйнувала хоч якісь можливості для нормальних стосунків з українським народом.

"Дехто наводить як приклад примирення Німеччину та Францію, які після Другої світової війни, де були ворогами, зуміли з часом стати союзниками, співпрацюючи з багатьох напрямків. Але не забуватимемо, що Німеччина після поразки в тій війні була окупована, денацифізована, демілітаризована. Якщо Росія пройде цей шлях, у тому числі довгий шлях покаяння, роботи над своїми помилками, якщо її народ вибачиться перед українською, яка не одне століття страждала від російської агресії, – можливо, вдасться відновити певний рівень відносин. Але, по-перше, на це потрібен час. А, по-друге, поки що про це говорити не доводиться. Росія продовжує агресію, навіть упивається їй", – наголошує соціолог.

Так що в найближчому майбутньому, на його думку, на нас чекає швидше модель взаємовідносин Індія-Пакистан. Ну а напрям руху України – "Геть від Москви!", у бік Західного світу – лише ще більше зміцнився на тлі російської агресії. І став невідворотним, резюмує Павло Федорченко-Кутуєв.

Росія зіткнулася із серйозними військовими провалами, які усвідомлює керівництво РФ

Голова Центру політичних студій "Доктрина", політичний консультант Ярослав Божко наголошує, що РФ перейшла до неконвенційної війни для деморалізації населення України. Звідси інциденти із масовими вбивствами українців, ударами по цивільній інфраструктурі тощо. Враховуючи це, про якесь примирення народів у найближчому майбутньому говорити не доводиться.

"Зараз у російському медіапросторі влада свідомо сильно знизила градус оцінки ситуації з операції з "демілітаризації України" до "операції із захисту Донбасу". Це говорить про серйозні військові провали, які усвідомлює керівництво РФ. Але автоматичний вихід із війни для Кремля виглядає ганебним. А тому війна триватиме, доки Росія має достатню кількість озброєнь і живої сили. І будь-який перепочинок, якщо він раптом з'явиться, керівництво РФ використовуватиме виключно як час для зміни статус-кво та підготовки до нового удару", – прогнозує Ярослав Божко.

На його думку, питання співіснування українців і росіян після війни багато в чому залежить від РФ і політичних наслідків цієї війни для неї: чи це буде криза у владі, зміна повістки чи революція і можливий розпад федерації.

"У кожному з цих випадків Україна ще довго не буде навіть приблизно йти до відновлення хоча б частини відносин із РФ, – упевнений експерт. – Настільки дуже негативне сприйняття Росії у суспільстві. У всіх сенсах – це фактор, що розтягнений на десятиліття".

Читайте також на порталі "Коментарі" – прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков знову нагадав про першочергову мету війни в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини