Головна Новини Суспільство мистецтво і культура Підсумки Євробачення-2021: чому так відрізняються голосування глядачів і журі
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки Євробачення-2021: чому так відрізняються голосування глядачів і журі

Експерти вказали на політизовані моменти конкурсу «Євробачення»

24 травня 2021, 10:44 comments1616
Поділіться публікацією:

"Коментарі" разом з експертами підбили підсумки "Євробачення-2021" у політичному ракурсі. Чому багато країн-сусідок України не дали голосів нашій групі Go_A від національного журі й ми були на дев'ятому місці? Хоча по глядачах — Україна стала другою? Наскільки ефективна така система суддівства? Відповіді — в нашому матеріалі.

Підсумки Євробачення-2021: чому так відрізняються голосування глядачів і журі

Євробачення-2021. Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

"Політичні аспекти "Євробачення"- одна з проблем конкурсу"

Переможець першого сезону талант-шоу "Х-Фактор" в Україні, оперний співак, тенор Олексій Кузнєцов, який нині проживає у Нью-Йорку, підкреслює, що конкурс "Євробачення" хоч і музичний, але завжди був політичним. Попри те, що в офіційних правилах "Євробачення" написано, що ця подія — аполітична.

З політичних моментів можна згадати Грузію, яку Європейський мовний союз дискваліфікував у 2009 році. Тоді пісню грузинської групи "Стефані й 3G" "We Do not Wanna Put In" визнали прямим натяком на російського прем'єра (на той момент) Володимира Путіна. Або відмова виступати Тунісу (1977) і Лівану (2005) через напружені відносини з Ізраїлем. У 2012 році в конкурсі, який проводився в Азербайджані, не брала участі Вірменія, яка з ним конфліктувала.

Своя політична історія в України й Росії: тут вам і "Гринджоли" з гімном Помаранчевої революції "Разом нас багато" у 2005-му, і виступ Вєрки Сердючки у 2007 році (слова "Лаша Тумбай" в РФ сприйняли як "Russia Goodbye"), і перемога Джамали у 2016 з піснею про долю кримських татар, і відмова у в'їзді в Україну, де конкурс відбувався у 2017-му, російської виконавиці Юлії Самойлової, яка незаконно відвідувала анексовану територію Криму.

Ну й оцінки журі — завжди окрема історія. Тому що явно видно політичні аспекти. Як і цього разу.

"Політичні аспекти "Євробачення" — одна з проблем конкурсу, — впевнений Олексій Кузнєцов. — Якщо він стане приватним, таких питань, можливо б, не виникло. Але тепер маємо таку систему суддівства — і з нею доводиться миритися".

"Об'єктивності в суддівському голосуванні практично немає"

Композитор, піаніст-віртуоз Євген Хмара також вважає, що "Євробачення" — конкурс, який давно вже став не пісенним, а політичним.

"І остання зміна у правилах, коли підсумовується сума балів від журі та телеглядачів, наочно довела, що об'єктивності в суддівському голосуванні практично немає. На мій погляд, журі лише кількох країн проголосувало дійсно об'єктивно, — зазначає Євген Хмара. — Не знаю, чи є сенс проводити голосування далі в такому вигляді. Видно величезний розрив, коли журі — не то проплачене, не то заангажоване — дає тій же Росії так багато голосів. А глядачі по всьому світу дають так мало. Таких розривів бути не повинно".

На думку композитора, спорт у цьому плані більш об'єктивний. Є команди різні за силою. І найсильніший виявляється шляхом протиборства.

"Хочу також висловитися щодо нашого національного відбору на "Євробачення". Дуже здорово, що він є. Можуть себе проявити нові артисти. Та ж група Go_A, раніше не відома широкому колу слухачів, зуміла не просто пробитися на "Євробачення", але й стати другою, на думку телеглядачів. Але є зворотний бік медалі в такому відборі, — вважає Євген Хмара. — Такі зірки як MONATIK, The HARDKISS не захочуть змагатися з іншими артистами. Відповідно — не зможуть представити Україну на "Євробаченні". Можливо, логічніше було б зробити, щоб, наприклад, три роки відбір проводило національне журі та відправляли на конкурс за підсумками його рішення. А три роки — вибір виключно за глядачем".

Раніше повідомлялося, що Зеленський сказав про виступ Go_A на "Євробаченні-2021".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення


Новини