Головна Новини Суспільство мистецтво і культура На колінах і з прапором РФ: чому СБУ допитувала художника з Чернівців (ФОТО)
commentss НОВИНИ Всі новини

На колінах і з прапором РФ: чому СБУ допитувала художника з Чернівців (ФОТО)

Скандал із Іваном Салевичем спалахнув через його неоднозначну інсталяцію до Дня Незалежності України

19 серпня 2021, 16:52
Поділіться публікацією:

В українському сегменті інтернету бурхливо обговорюється виставка до 30-річчя Незалежності України, яка підготовлена до експонування в Чернівцях. У центрі уваги громадськості — інсталяція художника Івана Салевича зі скандально-зухвалою назвою "Хохли". Про інцидент повідомляє Telegram-канал "Украина в шоке".

На колінах і з прапором РФ: чому СБУ допитувала художника з Чернівців (ФОТО)

Художник Іван Салевич "поставив" українців на коліна в своїй інсталяції. Фото з відкритих джерел

Крім образливого слова в заголовку, і сама композиція також виглядає вельми неоднозначно. З допомогою картонних "скульптур" художник зобразив зібрання із 16 людей, які, будучи одягненими у вишиванки, опустилися на коліна. Замість очей у паперових фігур намальовані російські "триколори", в однієї — є відразу і російський, і український прапори.

Інсталяцію збиралися демонструвати на виставці сучасного мистецтва, присвяченій ювілею проголошення Незалежності. Однак дуже скоро таким творчістю обурилися звичайні громадяни, і композицією "зацікавилися" представники Служби безпеки України.

Судячи з інформації, що поширюється в соцмережах, з автором інсталяції Іваном Салевичем, художником, який має звання заслуженого, правоохоронці спілкувалися не менше двох годин. Після "допиту" добро на експонування творіння дали, проте лише з додаванням таблички, на якій буде розкрито сенс зробленого.

Як пояснив сам Салевич, він не вкладав в роботу бажання образити всіх українців. Однак через подібні фігури йому хотілося зобразити тих громадян країни, які все ще "ментально стоять на колінах". При цьому таке раболіпство не заважає їм мати проросійські погляди навіть через 30 років незалежності України.

На колінах і з прапором РФ: чому СБУ допитувала художника з Чернівців (ФОТО) - фото 2
На колінах і з прапором РФ: чому СБУ допитувала художника з Чернівців (ФОТО) - фото 3
На колінах і з прапором РФ: чому СБУ допитувала художника з Чернівців (ФОТО) - фото 4

Як і завжди, щодо скандального експоната свою думку висловили користувачі мережі.

"Так це правильно, хохли це ті, хто за Рашку і топить", "От чесно, так і зрозумів спочатку без "ідеї". Хоч і двозначно виглядає. І назва правильна. Теж таких, хто не визначився, хохлами вважаю. Як і тих, хто люто топить за мову і країну, винятково в соцмережах. У АТО хохлів не зустрічав", — кажуть ті, хто підтримує художника і його задумку.

Але, зрозуміло, є і ті, хто проти такої творчості.

"Наші вже начебто від народження "ущемлені" з росіян, ви "ущімляєтеся" до атома, побачивши російський прапор чи російську символіку. Тепер я вас буду називати атоми, адже це по факту так", "Треба було повернути в бік США, було б правильно. На колінах на захід, а зад повернутий до місцевого олігархату — ось справжня українська дійсність", — з такою думкою виступили інтернет-критики.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що підготовка до святкування 30-річчя Дня Незалежності України здійснюється повним ходом. Закінчують останні приготування учасники масштабного столичного параду, багато підприємців використовують патріотичну символіку для популяризації своїх товарів. Як, наприклад, вінницькі фермери, котрі вирощують яблука з тризубом на боці. Подробиці та фото — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, чому один із відомих українських виконавців відмовився виконувати композицію "Хрещатик", яка належить Павлу Зіброва, на концерті до Дня Незалежності. Деталі — в нашій публікації.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини