Головна Новини Суспільство мистецтво і культура Коли українці відзначатимуть Великдень в 2022 році
commentss НОВИНИ Всі новини

Коли українці відзначатимуть Великдень в 2022 році

Найбільше християнське свято Христового воскресіння припадає на останню неділю квітня

20 січня 2022, 15:35
Поділіться публікацією:

Щорічно українці відзначають два Великодня — католицьке свято Христового воскресіння та православне. Різниця між ними становить сім днів. День найголовнішого свята в році для вірян постійно зсувається і вираховується в залежності від того на який день припадають місячні фази.

Коли українці відзначатимуть Великдень в 2022 році

В Україні Великдень буде у квітні, фото з відкритих джерел

В 2022 році православні християни будуть святкувати Великодень 24 квітня, католики — 17 квітня. Великий піст перед Великоднем розпочнеться цьогоріч 7 березня і триватиме до 23 квітня.

Традиційно українці готують кошик з крашанками, обрядовим хлібом, ковбасами, вином та іншими смаколиками та йдуть до церкви, щоб посвятити її. Більшість громадян відвідують богослужіння вночі або вдосвіта. 

Наші предки називали обрядовий хлiб, який готували до Великодня, пасками або "бабами". Як повідомляють автори статті Енциклопедії сучасної України, раніше випікали понад сорок рiзновидiв пасок.

"У Чистий четвер випiкали жовтi обрядові "баби", бiлi готували у п'ятницю, чорнi – у суботу. Жовтi "баби" – найбiльшi й найважливiшi, вчиняли з пшеничного борошна на яєчних жовтках, вони призначалися сонцю й небу. Бiлi – покiйникам i повiтрю – "щоб не приносили лиха й смертi". Чорнi – господарям i людям, тобто родючiй землi", — йдеться в тексті.

Напередоднi Великодня біля церкви розпалювали вогнища, вогонь підтримували до ранку. В будинках запалювали свічки. Після Великодня українці відвідували могили предків, органiзовуючи проводи, або гробки. Є традиція закопувати крашанки в землю на могилах родичів. На поминальних столах обов'язково були паски та крашанки.

Як повідомляв портал "Коментарі", яке свято відзначають в Україні 20 січня та що не можна робити в цей день.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини