Головна Новини Суспільство мистецтво і культура Коли Масляна 2021 і Прощена неділя: традиції та історія свята
commentss НОВИНИ Всі новини

Коли Масляна 2021 і Прощена неділя: традиції та історія свята

За часів язичництва, це свято означало зустріч людьми бога Сонця Ярила, а також закінчення зими і початок весни

23 лютого 2021, 10:56 comments4635
Поділіться публікацією:

Масляна 2021 розпочнеться 8 березня і завершиться 14 березня — у Прощену неділю. Масляна не має постійної дати, тому що завжди святкується за тиждень до Великого Посту. Цього року Великий піст триватиме з 15 березня до 1 травня (2 травня — Великдень). Про це розповіли в ТСН.

Коли Масляна 2021 і Прощена неділя: традиції та історія свята

Коли Масляна 2021 і Прощена неділя: традиції та історія свята - фото з відкритих джерел

Масляну вважають старим язичницьким святом, яке згодом гармонійно з'єдналося з Церковними святами, оскільки є підготовкою до майбутньої Прощеної неділі й тривалого Великого посту. За часів язичництва, це свято означало зустріч людьми бога Сонця Ярила, а також закінчення зими та початок весни.

Повідомляється, що наші предки з великою радістю чекали на завершення холодної пори року і хотіли, як можна швидше, прогнати морозну погоду. Для цього вони майстрували опудало Масляної — велику фігуру з сіна і соломи, одягали його в старий одяг, а потім спалювали. Під час цього наші предки проводили гучні та веселі святкування.

Традиційним атрибутом Масляної з давніх часів є млинці, тому що вважалося, що дана страва — символ сонця і тепла.

Найчастіше їх готували з різних видів борошна з додаванням різних начинок. Найбільш популярними з них були сир, сметана, ікра, масло, мед та інші. Стравою пригощали сусідів, товаришів, знайомих: вважалося, що, чим більше людей пригостиш млинцями, тим щасливіше будеш.

Завершенням Масляної є Прощена неділя. Традиційно в цей день вибачаються за гріхи, вчинені протягом року. Вважається, щоб духовно увійти в піст, треба пробачити. Пробачити собі, оточуючим, особливо — ворогам.

І в сучасному суспільстві збереглися традиції Прощенної неділі, а саме тричі просити вибачення один в одного. Відтворити це можна так:

"Пробач мене!" — "Бог пробачить" — "І вдруге пробач!" — "Бог пробачить" — "І в третє пробач!" — "Бог пробачить, і я пробачаю!".
Раніше "Коментарі" розповідали про найбільш незвичайні начинки для млинців з українських ресторанів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини