Головна Новини Суспільство мистецтво і культура Чи може Пінчук продати свої телеканали Медведчуку: ймовірність угоди
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи може Пінчук продати свої телеканали Медведчуку: ймовірність угоди

Експерти прокоментували інформацію про можливі переговори Медведчука і Пінчука про продаж телеканалів групи StarLightMedia

2 квітня 2021, 14:59
Поділіться публікацією:

У мережі гуляє інсайдерська інформація, що Віктор Пінчук знаходиться в тісному діалозі з Віктором Медведчуком, який залишилися після санкцій без медіа. Пінчук нібито сподівається продати куму Путіна свої телеканали групи StarLightMedia (СТБ, ICTV, ICTV Ukraine, Новий, М1, М2, оце). "Коментарі" поцікавилися в експертів, чи існує така ймовірність і чи будуть подальші спроби перекроїти медіа-ринок України.

Чи може Пінчук продати свої телеканали Медведчуку: ймовірність угоди

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Якщо Медведчука влаштують умови — угода може відбутися"

Політичний консультант, технолог, фахівець з GR Андрій Бодров підкреслює, що StarLightMedia — давно "чемодан без ручки" для Пінчука.

"Не дивлячись на лідерство за охопленням комерційною аудиторією, холдинг генерує значні збитки — 45-50 млн на рік. Та й своє стратегічне значення для політичного майбутнього бізнесмена ці канали втратили: Пінчук набагато більше покладається на свої контакти на Заході та положення при "Зе-дворі". Переговори (і чутки навколо них) про продаж каналів тривають близько року. У них фігурували і Фрідман, і Газпром, і Медведчук. З урахуванням втрат останнього періоду, найбільшим інтересантом в придбанні виступає саме лідер ОПЗЖ, для якого таке придбання — вагомий інструмент захисту своїх інтересів. З'явилися і плітки, що відчуваючи таку зацікавленість, Пінчук припускає різко підвищити ціну й оформити продаж не на потенційно підсанкційного Віктора Медведчука або його оточення, а на нейтрального "фунта". Якщо Медведчука влаштують ці умови — думаю, що угода відбудеться. Це — прекрасний вихід зі скрутного (для кожної — по-своєму) положення для обох її сторін", — вважає Андрій Бодров.

Інші сегменти ринку, на його думку, навряд чи піддадуться значним змінам — вони розділені між гравцями, які все ще активно грають на внутрішньополітичних аренах.

"Це означає, що в передчутті можливих дострокових виборів парламенту (а дехто погрожує і президентськими) стейкхолдери медіа/політичних сил будуть прагнути нарощувати свою "озброєність". Тим більше, що досвід останніх років показує — "ховати" ТВ як інструмент передвиборчих воєн ще ой як рано", — резюмує політконсультант.

"У Пінчука є висока зацікавленість в стабільності української влади"

Медіаексперт, ведуча Телеканалу ДІМ, член Ради з питань свободи слова при президенті Володимир Зеленський, екс-заступник міністра інформполітики, радник міністра оборони (2014-2015) Тетяна Попова звертає увагу, що чутки про те, що Пінчук намагається продати свій холдинг, в тому числі Медведчку, ходили давно.

"Чи наважиться він зробити це зараз — на користь Медведчука — сказати складно. У Пінчука є висока зацікавленість в стабільності української влади. І він не може не розуміти, що такий великий медіа-холдинг в руках проросійського олігарха Медведчука буде безумовною загрозою для нашої інформаційної безпеки. З огляду на, що Медведчук знаходиться під санкціями, як і його дружина (причому він — не тільки під українськими, а й американськими, введеними ще у 2014 році, за роль, яку зіграв "в діях або політиці, що загрожують миру, безпеки, стабільності, суверенітету або територіальної цілісності України"), вони навряд чи зможуть особисто володіти каналами. Найімовірніше, якщо таке придбання відбудеться, угоду оформлять через підставних осіб і на підставних осіб", — прогнозує Тетяна Попова.

Але такі речі, підкреслює вона, досить легко з'ясовуються.

"І якщо буде доведено, що остаточним бенефіціаром є саме Медведчук, рекламодавці можуть припинити співпрацю з телеканалами. А самі телеканали ризикують залишитися без ліцензії", — підкреслює Тетяна Попова.

Нагадаємо, експерти, у зв'язку зі стартом "Папіка" на росТБ, розповіли, чому в Росії продовжують виходити українські серіали і шоу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини