Головна Новини Суспільство мистецтво і культура Актор, що працює на цвинтарі: про український фільм, який дивиться пів Європи
commentss НОВИНИ Всі новини

Актор, що працює на цвинтарі: про український фільм, який дивиться пів Європи

Касові збори фільму "ЯПНЦ" в Україні вже перевищили позначку в 2 мільйона гривен

14 листопада 2022, 13:58 comments7083
Поділіться публікацією:

Скринька української кінематографії продовжує поповнюватися шедеврами власного виробництва. Фільм, який крізь біль і безнадію зміг стати популярним не тільки в Україні, але й в Європі. Все це про кінострічку "Я працюю на цвинтарі", яка стала прем'єрою сезону під час кривавої війни між Росією і Україною. Виконавець головної ролі, популярний актор Віталій Салій розповів виданню "Коментарі" про особливості знімального процесу, особисте ставлення до свого персонажа та воєнні будні, які застали зненацька усіх без винятку, у тому числі публічних персон.

Актор, що працює на цвинтарі: про український фільм, який дивиться пів Європи

актори за кадром, фото з архіва Віталія Салія

Перед тим, як кінострічка почала "крутитися" в кінотеатрах Чехії, знімальній команді довелося докласти немало зусиль, і лиш згодом її побачив світ. Спочатку — кастинг, його Віталій пройшов, обійшовши близько 20 акторів, які брали участь в пробах. Далі — найскладніший процес — зйомки. Виконавцю головної ролі, як він сам зізнається, вони далися тяжко, бо ключовий персонаж кінострічки — Олександр, зовсім не схожий на актора Віталія Салія.

"Сценарій і книгу, по якій було знято фільм, звісно ж, вивчав. Був готовий до знімань, але головний герой — це повна моя протилежність, це стосуються, як моєї психофізики, так і мого бачення цього світу. Олександра (ред. — основний діючий персонал в фільмі) важко назвати людиною, яка розфарбовує своє життя подіями. Правильніше буде, якщо скажу, що події самі розвиваються довкола не багатомовного героя", — каже Віталій, додаючи, що знімання в фільмі стало для нього справжнім викликом, бо ж треба було знайти баланс між смішним та драматичним.

Мовчазний персонаж, якого зіграв Віталій Салій, скоріше спостерігач, він дивиться на світ довкола іншими очима, по своєму аналізує і робе власні висновки. 35-річний герой був успішним архітектором, але в одну мить усе кидає та йде працювати на кладовище. Там він приймає замовлення на виготовлення пам’ятників, щоденно крізь нього проходить безліч нових клієнтів, котрих об’єднує біль втрати, горе і смуток, а інколи й відчуття радості та довгоочікуваного спокою.

"Я працюю на цвинтарі" — це фільм, який представляє собою широкий жанровий спектр, додає актор. Хіба завдяки цьому він зміг зібрати за такий короткий час одночасно декілька міжнародних нагород у різних номінаціях.

За словами актора, прокат фільму в Європі та солідні касові збори — це найголовніша похвала з боку глядачів для всієї команди, від режисера до операторів.

"Прокат фільму відбувся в Європі. Це круто, коли українці, що живуть, наприклад, в Чехії, можуть побачити кіно українського виробництва на рідній мові", — підкреслює актор.

Зараз Віталій Салій, незважаючи на вимушену паузу в своїй акторській кар’єрі, і не збирається сидіти, склавши руки. Вже в найближчому часі виконавець головної ролі "Я працюю на цвинтарі", окрім допомоги волотерам по збору коштів для ЗСУ і вимушеним переселенцям, збирається взяти участь в якості організатора у кінофестивалях в Грузії і Литві, де своїм завданням вбачає популяризацію українського кіно.  

Варто додати, що фільм був відзнятий за книгою Павла Белянського – українського блогера та сценариста. Зараз чоловік боронить Україну від російських окупантів на фронті. Каже, що новина про прем’єру кінострічки застала його зненацька, і дуже потішила. Як відомо, у Павла дуже великі проблеми з зором, блогер практично не баче на одне око, але це не завадило йому піти захищати рідну землю.

"Мене не хотіли брати до війська, але я зміг переконати працівників військкомату, що моя проблема з зором ніяк не завадить нести службу", — підкреслив архітектор.

Актор, що працює на цвинтарі: про український фільм, який дивиться пів Європи  - фото 2
Актор, що працює на цвинтарі: про український фільм, який дивиться пів Європи  - фото 3
Актор, що працює на цвинтарі: про український фільм, який дивиться пів Європи  - фото 4
Актор, що працює на цвинтарі: про український фільм, який дивиться пів Європи  - фото 5
Актор, що працює на цвинтарі: про український фільм, який дивиться пів Європи  - фото 6
Актор, що працює на цвинтарі: про український фільм, який дивиться пів Європи  - фото 7
Актор, що працює на цвинтарі: про український фільм, який дивиться пів Європи  - фото 8

Спираючись на розмову з деякими учасниками знімальної групи, можна сміливо говорити, що кінострічка "Я працюю на цвинтарі" підняла не тільки важливі морально-соціальні питання, але й об’єднала собою команду справжніх професіоналів, які пишаються тим, що українці, адже вони готові невтомно працювати задля створення власного україномовного продукту, ламаючи застарілі стереотипи.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що театральна трупа з Дніпропетровської області відвідала польське місто з дводенним туром. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини