Головна Новини Суспільство події Золота жила: скільки може заробляти Нацкорпус на піску з будмайданчиків «Аркади»
commentss НОВИНИ Всі новини

Золота жила: скільки може заробляти Нацкорпус на піску з будмайданчиків «Аркади»

На думку експертів, ситуація, що склалася навколо банку "Аркада", є типовою рейдерською схемою

10 червня 2021, 12:55
Поділіться публікацією:

Банкрутство банку "Аркада" залишило без грошей і квартир 13 тисяч осіб, стало головним болем влади і проблемою для бюджету — Мінфін розглядає виділення траншу на завершення будівництва заморожених ЖК. Але в будь-яких будівельних схемах є не тільки потерпіла сторона.

Золота жила: скільки може заробляти Нацкорпус на піску з будмайданчиків «Аркади»

Нацкорпус - фото з відкритих джерел

Початок і кінець "Аркади"

Банк "Аркада" працював в Україні з 1993 року. Девелопер і кредитор в одній особі: банк надавав фінансування компаніям і громадянам в галузі житлового будівництва. Прийнятні кредити в гривні і тисячі квадратів введеного в експлуатацію житла гарантували банку хорошу репутацію. Але все закінчилося в серпні 2020 року: Нацбанк визнав "Аркаду" неплатоспроможним. На той момент банк фінансував будівництво трьох ЖК: "Еврика" в Голосіївському районі, "Патріотики" і "Патріотики на озерах" на Позняках. Різною мірою готовності об'єкти простоюють з початку 2019 року.

Початком кінця "Аркади" стала "Патріотика на озерах". Проект передбачав будівництво 43 висоток, лікарень, шкіл, дитсадків і ТЦ. Значна частина території відводилася під парк для жителів всього Дарницького району та благоустрій набережної уздовж озер. Однак жодну з будівель звести не встигли: тільки намили пісок під фундаменти. У новому мікрорайоні мали оселитися 30 тисяч людей. Майбутнє житло економ-класу швидко розкупили переселенці, члени багатодітних сімей, люди старшого віку.

Продажі квартир в перших 5 будинках стартували на початку 2018 року. На той момент, розповідають інвестори, у "Аркади" були всі необхідні документи: договори оренди на землю, дозвіл ДАБІ на будівництво, містобудівні умови, затверджений детальний план території, контрольні картки. Однак незабаром "абсолютно законне будівництво зробили" незаконним ", а одного з найбільших забудовників України -" безвідповідальним ", йдеться в заяві інвесторів.

Псевдоборотьба активістів за екологію

З того часу і аж до банкрутства "Аркаду" цілеспрямовано і системно топили. ГО "Екопарк Осокорки", більшість членів якої навіть не є киянами, найняла солідних адвокатів і стала наступати на банк за допомогою судів. Вони наполягали: будівництво незаконне, а на його місці місто має облаштувати екопарк. Будівництво призупинилося.

Паралельно з правовою та медійною, активісти Національного корпусу запустили силову кампанію проти "Аркади". Кадри масової бійки на місці майбутньої "Патріотики на озерах" облетіли всю країну. Наліт вчинили 200 озброєних людей в балаклавах, які нібито боролися за екологію:

"Озброєні камінням і димовими шашками, прийшли на будмайданчик, щоб зламати паркан і підпалити будівельні вагончики. Прибулу на місце пожежну машину активісти блокували, не даючи загасити вогонь ... Після нападу на співробітників охорони будмайданчика і будівельників активісти переключилися на техніку — знищили бурову установку", — писали "Українські новини" .

Золота жила: скільки може заробляти Нацкорпус на піску з будмайданчиків «Аркади» - фото 2

Золота жила: скільки може заробляти Нацкорпус на піску з будмайданчиків «Аркади» - фото 3

На місці масової бійки чули постріли і вибухи, 50 людей госпіталізували, 10 тітушек затримали. Розслідується кримінальна справа. Це тільки один із низки нападів. В ініціативній групі постраждалих інвесторів упевнені: псевдоактивісти боролися не за екологію, а за землю під майбутнім ЖК.

"Комусь терміново знадобився майданчик в 176 га на Осокорках", — вважає інвестор Сергій Мазуров.

Бізнес на піску

Приблизно з осені 2020 року, тітушки Нацкорпусу стали грабувати будмайданчики. Вриваються на приватну територію, яка вже не охороняється, і вантажівками вивозять намитий за гроші інвесторів пісок. На прохання інвесторів зупинити свавілля і пред'явити документи молоді люди не реагують. Кажуть лише, що діють на підставі рішення Донецького обласного постійно чинного третейського суду при асоціації "Правозахист підприємств і громадян України" від 10 лютого 2016 року. Залишається невідомим, який стосунок Донецький суд має до приватної власності інвесторів "Аркади".

"Тітушки зламали паркан, який перекривав в'їзд і перешкоджав техніці злодіїв вивозити намитий банком" Аркада "пісок, в тому числі за кошти інвесторів, з Осокорків Центральних. Рейдери серед білого дня за підтримки 50 озброєних тітушек крадуть майно інвесторів. Мають місце реальні загрози інвесторам, держава не діє ", — таку заяву інвестори опублікували 31 березня.

Вже 3 квітня Нацкорпус анонсував "екологічний суботник" на Осокорках Центральних. Нібито прибирати сміття прийшли 100 молодих людей міцної статури в балаклавах. Слідом за ними приїхали вантажівки. Але тільки не за сміттям, а за піском.

Незаконне вивезення піску триває донині. Його масштаби настільки великі, що порахувати, скільки саме тисяч тонн вивезли, не береться ніхто. Наприклад, тільки з 9 по 14 квітня 2021 року було вивезено 340 вантажівок з піском. Щоденний обіг вивозу — близько 3 тис. тонн. З урахуванням мінімальної ринкової ціни 100 грн за тонну піску, щоденний прибуток — 300 тис. грн. За весь час збиток обчислюється мільйонами гривень.

Куди міг подітися вивезений пісок

Тим часом вивезений Нацкорпусом пісок нібито виявили на заводі залізобетонних конструкцій ім. Світлани Ковальської. Деякі ЗМІ припускають, що активісти збувають будматеріали за демпінговими цінами. Інвестори "Аркади" провели масштабні мітинги біля офісів ПСГ "Ковальська", але до людей так ніхто і не вийшов.

На думку експертів, ситуація навколо "Аркади" — типова рейдерська схема, коли одні учасники будринку захоплюють інших, залишаючи ні з чим людей, які вклали в квадратні метри все накопичення.

"Все було зроблено так, щоб забудовник не міг далі працювати ... Хто за цим стоїть, я не можу коментувати, але здогадатися нескладно: шукайте, кому це вигідно", — говорить аналітик SV Development Сергій Костецький.

Майже два роки активісти розгойдували ситуацію навколо "Аркади", нагнітали суспільне протистояння, роздмухували в медіа історію про "незаконне будівництво".

Навесні столична влада, забудовники та інвестори підписали меморандум, в якому закріпили намір добудувати "патріотики на озерах", щоб тисячі сімей нарешті отримали квартири, за які давно заплатили. Проте на той момент може виявитися, що будувати буде ні з чого.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Лиза

2 липня 2021, 11:09

Хаха, такую чушь я ещё не читала , продажные журналисты

Aleko

11 червня 2021, 17:42

Сколько заплатили самому аффтару за этот бред и отбеливание злобудовника? Уж кто бы говорил про продажность

Light

10 червня 2021, 13:15

Ну и чухня! Титушня со стороны застройщика жестко избивала защитников природы. А в статье все выкручено до наоборот. Оказывается защитники природы это титушки, застройщик белый и пушистый, а инвесторы спонсирующие уничтожение остатков природы оказались бедными и обделенными. Заказная статья! МРАКОБЕСЫ, ОСТАВЬТЕ ПРИРОДУ КИЕВА В ПОКОЕ!

Ігор

10 червня 2021, 12:18

Ось чому наші продажні "патріоти" зацікавлені в корупції. Країни, зі справжніми борцями, розвиваються, а ні занепадають, як центральноафриканська Україна.


Новини