Головна Новини Суспільство події Знаменитий російський кит-шпигун Хвалдімір знайдений мертвим у водах Норвегі
commentss НОВИНИ Всі новини

Знаменитий російський кит-шпигун Хвалдімір знайдений мертвим у водах Норвегі

У водах Норвегії знайшли мертвим білугу на прізвисько Хвалдімір

31 серпня 2024, 23:55
Поділіться публікацією:








У норвезьких водах знайдено мертвим білого кита на ім’я Хвалдімір, якого раніше підозрювали у шпигунстві на користь Росії. Про це повідомляє норвезький мовник NRK.

Знаменитий російський кит-шпигун Хвалдімір знайдений мертвим у водах Норвегі

Біля берегів Норвегії помер знаменитий російський кит-шпигун. Фото: The New York Times

Про смерть Хвалдіміра повідомив норвезький мовник. За словами фахівців, 31 серпня кит був у доброму стані. Його бачили з берегів Норвегії, він активно плавав, пірнав та виринав з води. Останнім його бачив рятувальник Даг Анфіндсен близько 12 години того ж дня. Проте вже о 14:30 у порту міста Ставангер пролунала тривожна звістка: Хвалдімір лежав нерухомо на поверхні води в гавані Рісавіка.

Працівники порту швидко відреагували на повідомлення і, використовуючи кран, підняли мертвого кита з води на сушу. Журналісти на місці події опублікували фото, де видно, як білугу кладуть до кузова вантажівки. Поки що причина смерті Хвалдіміра залишається невідомою, оскільки ззовні кит не має видимих пошкоджень. Тепер тіло кита відправлять на розтин, щоб встановити, що саме сталося.

Хто такий Хвалдімір?

Хвалдімір став відомим ще у 2019 році, коли його вперше виявили рибалки в районі Фіннмарк на півночі Норвегії. Його прізвисько — це своєрідний каламбур, що поєднує норвезьке слово "hval" (кит) та ім'я російського президента Володимира Путіна. Відтоді цей кит привернув увагу не лише норвезької преси, але й міжнародних ЗМІ.


Підозри щодо шпигунської діяльності Хвалдіміра виникли через нашийник із кріпленнями для відеокамер, знайдений на його тілі. Нашийник містив напис "Спорядження Петербург 2019", що викликало численні припущення про його можливе використання в шпигунських операціях російськими спецслужбами. Водночас деякі експерти вважали, що він міг бути китом-терапевтом, використаним у спеціальних програмах для роботи з людьми.

Проте одна річ залишалася незмінною: з моменту знайдення Хвалдіміра, норвезькі власті пильно стежили за його пересуванням. У 2022 році, щоб уникнути асоціацій з російським президентом, кита також назвали "Хвальді".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини