Головна Новини Суспільство події ЗМІ розповіли, про вирубку та продаж лісу у Великобичківському ЛМГ на Закарпатті
commentss НОВИНИ Всі новини

ЗМІ розповіли, про вирубку та продаж лісу у Великобичківському ЛМГ на Закарпатті

Юрій Сойма досі працює на посаді директора Великобичківського лісгоспу, де з'являються повідомлення про крадіжку лісу

1 листопада 2022, 19:27
Поділіться публікацією:

Незважаючи на міжнародні корупційні скандали та кримінальні схеми, а Юрій Сойма продовжує керувати Великобичківським лісомисливським господарством у Закарпатській області. Зберегти вплив у лісовому господарстві Великого Бичкова Соймі допомагають високопосадовці, об'єднані в "лісову мафію". Про це йдеться у статті "Лісова мафія Закарпаття. Чому фігуранта міжнародного корупційного скандалу Сойму досі не можуть звільнити".

ЗМІ розповіли, про вирубку та продаж лісу у Великобичківському ЛМГ на Закарпатті

Крадіжка лісу у Закарпатті (фото з відкритих джерел)

Юрія Сойму було призначено директором Великобичківського ЛМГ ще в 2014 році і відразу ж, як йдеться в статті, він "почав вибудовувати схему незаконної вирубки та продажу лісу". "Оточивши себе родичами та довіреними особами, та звільнивши з лісогосподарства всіх, хто був не згоден з його стилем керівництва та незаконною діяльністю, Юрій Сойма налагодив роботу, яка приносила учасникам схеми величезні прибутки. Головні напрямки "діяльності" – вирубка та продаж карпатського лісу через пов'язані фірми та продаж фірмі свого брата високоцінних порід дерева під виглядом і за цінами тріски та некондиції", — пише видання.

ЗМІ розповіли, про вирубку та продаж лісу у Великобичківському ЛМГ на Закарпатті   - фото 2


У 2020 році вийшло розслідування британської неурядової організації Earthsight, яка довела, що меблевий гігант IKEA використав для свого виробництва видобуту на Великобичківському ЛМГ деревину. Після цього у Державному агентстві лісових ресурсів вирішили, Сойму звільнити. Проте керівництво Рахівського району "відмовилося узгоджувати рішення Держагентства про звільнення Сойми".

Держлісагентство 12 лютого 2020 року все ж таки звільнило Сойму "у зв'язку із завершенням терміну дії контракту", але навіть у такій ситуації "Сойма відмовився йти з  посади, придумавши ще одну схему", зазначає видання.

"Сойма заднім числом звільнив з посади головного лісничого лісгоспу Ясинчака Р.В., і відразу ж після свого звільнення з посади директора обійняв вакантну посаду головного лісничого. При цьому наказ на призначення Сойми головним лісничим підписав головний інженер підприємства Дем'янчук. В результаті вийшло цілковите правове свавілля… Призначеного Держлісагентством в.о. директора Теличука було фізично не допущено до виконання своїх обов'язків, а звільненого з посади директора Сойму на посаду головного лісничого призначив головний інженер, який є нижчим за рангом посадовцем, ніж власне головний лісничий, йдеться у статті.

ЗМІ розповіли, про вирубку та продаж лісу у Великобичківському ЛМГ на Закарпатті   - фото 3

Під час війни Юрій Сойма, як зазначає видання, разом із головним інженером Дем'янчуком та лісничим Ясинчаком "розгорнув особливо активну діяльність. За наявною у правоохоронців інформацією, вони створили розгалужену мережу розкрадання та збуту дров та ділової деревини". Як результат — у жовтні цього року два відкриті ДБР кримінальні провадження стосовно Юрія Сойми та його соратників були направлені до суду, пишуть журналісти.

"Незважаючи на те, що справи вже направлені до суду, а схеми, що ним реалізуються, в деталях відомі не тільки ДБР, а й більшості місцевих жителів, Юрій Сойма все ще впевнений у тому, що його покровителі в обласній та українській владі допоможуть йому і цього разу уникнути відповідальності. Та й сам він намагається, використовуючи свій вплив у Великому Бичкові, залякати всіх можливих свідків", — йдеться у статті.

ЗМІ розповіли, про вирубку та продаж лісу у Великобичківському ЛМГ на Закарпатті   - фото 4

"Залишається сподіватися, що хоча б за умов воєнного часу правоохоронці та суд знайдуть управу на чиновника, чия діяльність вже давно очевидна для всіх на Закарпатті", — підсумовує видання.

Нагадаємо, 2016 року Юрій Сойма став фігурантом журналістського розслідування про розкрадання лісу на Закарпатті.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини